Za jedno dete usluga košta do 1.100 dinara

Više cene čuvanja dece samostalnih dadilja

SrbijaU fokusu

1.2.2024 08:45 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Više cene čuvanja dece samostalnih dadilja Više cene čuvanja dece samostalnih dadilja
Samostalne dadilje u Srbiji imaju nove cene usluga, a internet se podelio oko toga, ali i oko kompetencija žena koje čuvaju decu čiji ih... Više cene čuvanja dece samostalnih dadilja

Samostalne dadilje u Srbiji imaju nove cene usluga, a internet se podelio oko toga, ali i oko kompetencija žena koje čuvaju decu čiji ih roditelji angažuju.

Na jednoj od najvećih zatvorenih Facebook grupa u kojima roditelji mogu da nađu pouzdane žene koje pružaju usluge čuvanja dece osvanuo je ovih dana cenovnik usluga dadilja i pokrenuo raspravu na nekoliko nivoa.

Ovo su neka od pitanja koja se postavljaju – ko ima novca da sebi priušti dadilju po tim cenama, koje su kompetencije tih žena koje čuvaju decu i očekuju platu mnogo višu od one koju primaju fakultetski obrazovani vaspitači u vrtićima.

Cena za povremeno čuvanje jednog deteta je od 800 do 1.100 dinara po satu, a za dvoje od 1.300 do 1.800 dinara. Šta podrazumeva povremeno čuvanje deteta? Evo, stiže odgovor i na tu nedoumicu. Angažujete dadilju koja nema sigurne dane i satnice već je zovete po potrebi, ne plaćate je kada je bolesna, kada putujete, nema plaćen odmor, praznike, piše Blic.

“Znači, ona može biti angažovana u više porodica i nema benefite koje ima dadilja koja dobija fiksnu mesečnu platu u vidu plaćenih godišnjih odmora, praznika, bolovanja. Naravno fiksna plata nije 1.000, 1.500 dinara po satu već se plate kreću za osmočasovno radno vreme od 700 do 1.000 evra (tu dobijamo cenu sata od 450 do 650 dinara“, navodi se.

Foto: Pixabay.com

Usledila je burna rasprava.

„Odlična tema! Sa kog zvaničnog sajta je preuzet ovaj cenovnik? Da li možete da nam kažete koji stepen stručnosti ima dadilja koja radi po toj satnici (osnovne, master ili doktorske studije) i kog tačno fakulteta? Šta se to za tih osam sati rada radi sa decom? Da li neko od roditelja iz grupe ima mogućnosti da za povremeno čuvanje dvoje dece izdvoji od 10.400 do 14.400 dinara dnevno? Hvala unapred na odgovorima“, zapitala se jedna majka.

„Za ovu platu i satnicu potrebno je višegodišnje sertifikovano obrazovanje, zbog toga sam i pitala da se navede šta to tačno dadilja radi za tih osam sati sa decom? Ja sam do sad slušala samo: ‘Pazimo isključivo na dete, ne radimo kućne poslove, nahranimo ga i prošetamo, crtamo i čitamo’. Radnik na građevini u proseku ima dnevnicu do 50 evra, master obrazovani ljudi platu do 1.500 evra, a dadilje satnicu 1.800 dinara. Volela bih da ne ponižavate roditelje i dajete vetar u leđa nerealnim cenovnicima“, navodi se u jednom komentaru.

Udruženje dadilja Srbije je osnovano, samo se čeka pečat, piše između ostalog u grupi.

„Roditelji neće dati platu 800 evra, 1.000 evra polupismenoj osobi bez iskustva, već osobi sa sjajnim preporukama, recenzijama, velikim iskustvom i adekvatnim obukama“, piše u postu na pomenutoj grupi.

  • MARA

    1.2.2024 #1 Author

    Majke dok dete ne navrsi 4 godine trebaju biti sa decom najveci deo vremena

    Odgovori

  • Emilija

    1.2.2024 #2 Author

    Velika je to i odgovornost cuvati decu

    Odgovori

    • BOBICA

      4.2.2024 #3 Author

      Prevelika odgovornost i treba biti sposoban za to

      Odgovori

  • MARAMACA

    1.2.2024 #4 Author

    Ne moze svako da ih cuva,a sa druge strane prevelika odgovornost

    Odgovori

  • ŽIZI

    3.2.2024 #5 Author

    Ništa čudno

    Odgovori

  • tara

    27.3.2024 #6 Author

    kada niste sposobne da odvojite bitno od nebitnog i da se samo nekoliko godina potpuno posvetite detetu i to svom,sa tako jadnim opravdanjem kao sto je novac i posao onda nemojte da se cudite za desetak godina sto vam odnos sa detetom skripi.Ceo zivot se bavim ovim poslom.Strasnu stvar radite svojoj deci To je zanemarvinje,samo lepo upakovano.deca koja odrastaju na ovaj nacin su duboko ispovredjivana deca,ma koliko smo mi sa njima drage,te rane mi ne mozemo da iscelimo.Dadilja se trazi kada se majka bavi naukom,kada je umetnica,kada je korisna drustvu,a ne kada je nepismena,lena i isprazna.Muzevi,jadni ste sa takvim zenama,a deca jos jadnija

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...