objavljeno i tehničko uputstvo korisnicima

APR: Dostupna aplikacija za sastavlјanje i dostavlјanje finansijskih izveštaja

SrbijaVesti

31.1.2024 18:30 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

APR: Dostupna aplikacija za sastavlјanje i dostavlјanje finansijskih izveštaja APR: Dostupna aplikacija za sastavlјanje i dostavlјanje finansijskih izveštaja
Korisnicima je od četvrtka, 31. januara 2024. godine, omogućen rad u aplikaciji za sastavljanje i dostavljanje finansijskih izveštaja za 2023. godinu, kojoj se pristupa... APR: Dostupna aplikacija za sastavlјanje i dostavlјanje finansijskih izveštaja

Korisnicima je od četvrtka, 31. januara 2024. godine, omogućen rad u aplikaciji za sastavljanje i dostavljanje finansijskih izveštaja za 2023. godinu, kojoj se pristupa putem internet stranice Agencije za privredne registre, odnosno putem posebnog informacionog sistema Agencije (PIS APR).

Na internet stranici APR-a su ažurirane informacije za sve vrste zahteva koji se mogu dostaviti u PIS FI sistemu za dostavljanje finansijskih izveštaja, kao i dokumentacija koja je propisana za svaku vrstu zahteva, pojedinačna korisnička uputstva u vezi sa Evidencijom obveznika, dostavljanjem izjave o neaktivnosti, redovnog godišnjeg finansijskog izveštaja i drugih vrsta finansijskih izveštaja i pripadajuće dokumentacije i načinom njihove zamene, kao i sa dostavljanjem posebnih zahteva obveznika.

Osim toga, objavljeno je tehničko uputstvo za korišćenje Aplikacije za sastavljanje i dostavljanje finansijskih izveštaja, odnosno dokumentacije, uputstvo za potpisivanje zahteva kvalifikovanim elektronskim potpisom ili sertifikatom u klaudu i instrukcije za plaćanje naknade za javno objavljivanje finansijskih izveštaja.

Takođe, na sajtu su objavljene i informacije u vezi zakonskih rokova za dostavljanje izveštaja, naknade za obradu i objavljivanje izveštaja, obima finansijskog izveštaja i pravila njihove računsko-logičke kontrole, načina razvrstavanja pravnih lica i preduzetnika, odnosno ekonomskih celina, primene računovodstvene regulative i načina utvrđivanja obaveze revizije i dostavljanja propisane dokumentacije i sl.

Agencija je pustila u rad i eksterni portal „Ažuriranje Evidencije obveznika“, u okviru PIS Agencije, putem kojeg obveznici dostavljanja finansijskih izveštaja mogu da dostave reklamacije, ukoliko podaci u toj evidenciji nisu ažurni. Putem tog portala se, na gotovo istovetan način, vrši i prijava/odjava preduzetnika koji vode dvojno knjigovodstvo i čiji se podaci vode u registrima i evidencijama Agencije, ili kojima raspolaže Agencija.

Pre sastavljanja i dostavljanja zahteva, obveznici treba da provere ažurnost podataka u Evidenciji obveznika, a preduzetnici, koji su u 2023. godini počeli da vode poslovne knjige po sistemu dvojnog knjigovodstva, treba da se prijave u tu evidenciju.

Sve novine u sastavljanju i dostavljanju finansijskih izveštaja za 2023. godinu objavljene su na stranici APR-a.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...