Odluka Pekinga o kontroli izvoza zabrinula proizvođače automobila

Bez kineskog galijuma menja se tehnologija EV

SvetU fokusu

11.7.2023 13:27 Autor: Vladimir Jokanović 0

Bez kineskog galijuma menja se tehnologija EV Bez kineskog galijuma menja se tehnologija EV
Najavljena kontrola izvoza galijuma iz Kine unela je uznemirenost među proizvođače automobila koji se suočavaju sa dliemom da li da se oslanjaju na ovaj... Bez kineskog galijuma menja se tehnologija EV

Najavljena kontrola izvoza galijuma iz Kine unela je uznemirenost među proizvođače automobila koji se suočavaju sa dliemom da li da se oslanjaju na ovaj metal, koji je izuzetno važan u proizvodnji električnih vozila.

Galijum se trenutno koristi u širokom spektru aplikacija, od LED dioda do manjih adaptera za mobilne telefone, prenosi Reuters. Većini malo poznat, galijum u čistom obliku može da se otopi u ruci, a u nekoliko svojih jedinjenja odličan je materijal za izradu poluprovodnika.

Proizvođači automobila su gladni svega što povećava efikasnost električnih automobila i smanjuje njihovu težinu, pomažući im da smanje potrošnju. Galijum nitrid radi oboje i daleko je jeftiniji od drugih materijala za poluprovodnike, poput platine ili paladijuma.

Galijum se nalazi u tragovima u rudama cinka i u boksitu, a metalni kalijum se dobija u procesu prerade boksita za proizvodnju aluminijuma. Oko 80 odsto galijuma proizvodi se u Kini, prema podacima evropskog industrijskog udruženja Critical Raw Materials Alliance (CRMA).

Stručnjaci za minerale upozoravaju da bi prošlonedeljna odluka Kine da uvede kontrolu izvoza galijuma, zajedno sa germanijumom, koji se takođe koristi za izradu poluprovodnika, mogla da natera proizvođače automobila da napuste razvoj tehnologija sa upotrebom galijuma i da potraže alternativu.

Proizvođači automobila koji su u ranoj fazi dizajniranja sledeće generacije električnih vozila mogu da se odluče za upotrebu silicijum karbida, koji pokazuje oko 30 odsto slabija svojstva od galijum nitrida. Time bi se fabrike automobila zaštitile od potencijalne nestašice galijuma.

Tagovi
KINA U FOKUSU

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...