najnoviji potez u ratu na tržištu mikročipova

Kina kontroliše izvoz retkih metala

SvetVesti

4.7.2023 08:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Kina kontroliše izvoz retkih metala Kina kontroliše izvoz retkih metala
Kina će kontrolisati izvoz nekih metala koji se naširoko koriste u industriji poluprovodnika, objavilo je u ponedeljak njeno ministarstvo trgovine, što je poslednji korak... Kina kontroliše izvoz retkih metala

Kina će kontrolisati izvoz nekih metala koji se naširoko koriste u industriji poluprovodnika, objavilo je u ponedeljak njeno ministarstvo trgovine, što je poslednji korak u eskalirajućem ratu oko pristupa visokotehnološkim mikročipovima između Pekinga i Sjedinjenih Američkih Država.

Kontrole, za koje je Kina rekla da imaju za cilj zaštitu nacionalne bezbednosti i interesa, zahtevaće od izvoznika da traže dozvolu za isporuku nekih proizvoda od galijuma i germanijuma.

Potez da se upravlja izvozom retkih elemenata koje Peking klasifikuje kao strateške, dolazi u trenutku kada Vašington razmatra nova ograničenja za isporuku visokotehnoloških mikročipova u Kinu, piše Reuters.

Sjedinjene Američke Države i Holandija su takođe spremne da zadaju udarac kineskim proizvođačima čipova ovog leta daljim ograničavanjem prodaje opreme za proizvodnju čipova, što je deo napora da se spreči da se njihova tehnologija koristi za jačanje kineske vojske.

Kineske kontrole, koje će stupiti na snagu od 1. avgusta, primenjivaće se na osam proizvoda povezanih sa galijumom: galijum antimonid, galijum arsenid, metalni galijum, galijum nitrid, galijum oksid, galijum fosfid, galijum selenid i indijum galijum arsenid. Oni će se takođe odnositi na šest germanijumskih proizvoda: germanijum dioksid, germanijum epitaksijalni supstrat za rast, germanijumski ingot, metalni germanijum, germanijum tetrahlorid i cink germanijum fosfid.

Izvoznici će morati da prođu kroz procedure za dobijanje izvoznih dozvola, navodi se u saopštenju kineskog ministarstva trgovine.

Svako ko izvozi ove proizvode bez dozvole i oni koji izvoze preko dozvoljenih količina biće kažnjeni, navodi se u saopštenju.

Germanijum se takođe koristi u infracrvenoj tehnologiji, optičkim kablovima i solarnim ćelijama.

  • SHALIMAR

    4.7.2023 #1 Author

    Pokusavaju da se igraju sa Kinom,ali ne shvataju da se Kina igra sa njima…

    Odgovori

  • AJA

    5.7.2023 #2 Author

    Kina kontroli sve ne samo izvoz retkih metala

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...