Američka ministarka finansija uskoro u Kini

Jelen putuje u Peking

SvetVesti

3.7.2023 14:44 Autor: Vladimir Jokanović 1

Jelen putuje u Peking Jelen putuje u Peking
Američka ministarka finansija Dženet Jelen (Janet Yellen) posetiće Kinu ove nedelje, kao drugi visoki zvaničnik Sjedinjenih Američkih Država, koji u kratkom vremenu putuje u... Jelen putuje u Peking

Američka ministarka finansija Dženet Jelen (Janet Yellen) posetiće Kinu ove nedelje, kao drugi visoki zvaničnik Sjedinjenih Američkih Država, koji u kratkom vremenu putuje u Peking u navodnom pokušaju stabilizacije turbulentnih odnosa između dve zemlje.

Jelen će provesti četiri dana u Pekingu na sastancima sa najvišim kineskim zvaničnicima i američkim poslovnim liderima, rekao je visoki zvaničnik Ministarstva finansija, koji je upozorio da je malo verovatno da će njeno putovanje doneti “značajne pomake”, prenosi Financial Times.

Ministarka finansija SAD doputovaće sa delegacijom u četvrtak u Kinu, potvrdilo je tamošnje ministarstvo finansija. Ne očekuje se da će se Jelen sastati sa predsednikom Kine Si Đinpingom. Nekoliko nedelja ranije, američki državni sekretar Entoni Blinken (Antony Blinken) posetio je Kinu u nameri da obnovi napore za normalizaciju odnosa, ali njegova poseta nije rešila probleme.

Putovanja američkih ministara usledila su na bazi sporazuma koji su nekoliko meseci ranije postigli predsednici SAD i Kine, Džo Bajden (Joe Biden) i Si na Baliju. U međuvremenu, odnosi su pogoršani u februaru zbog afere kineskog meteorološkog balona iznad SAD, za koji Vašington tvrdi da je bio špijunski, usled čega je tada otkazana Blinkenovo putovanje u Peking.

Američko ministarstvo finansija navodi da je cilj putovanja ministarke nastojanje da produbi i poveća učestalost komunikacije između dve zemlje, kako bi se izbegli nesporazumi i proširila saradnja tamo gde je moguće. Jelen planira da razgovara o tri stuba američko-kineskih ekonomskih odnosa.

Tagovi
KINA SAD VESTI
  • SHALIMAR

    3.7.2023 #1 Author

    Odnos Kine i Amerike ne moze vise niko da popravi,dzaba pokusavaju…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...