Američki državni sekretar sa najvišim kineskim zvaničnicima

Blinken u Pekingu u misiji normalizacije odnosa

Svet

19.6.2023 10:50 Autor: Vladimir Jokanović 1

Blinken u Pekingu u misiji normalizacije odnosa Blinken u Pekingu u misiji normalizacije odnosa
Američki državni sekretar Entoni Blinken (Antony Blinken) sastaće su u ponedeljak u Pekingu sa kineskim predsednikom Si Đinpingom, saopštio je Stejt department. Šef američke... Blinken u Pekingu u misiji normalizacije odnosa

Američki državni sekretar Entoni Blinken (Antony Blinken) sastaće su u ponedeljak u Pekingu sa kineskim predsednikom Si Đinpingom, saopštio je Stejt department. Šef američke diplomatije nalazi se u dvodnevnoj poseti Kini u cilju ublažavanja rastućih tenzija između dve svetske sile.

Iako se sastanak Blinkena sa Sijem očekivao, potvrde nije bilo sve do ponedeljka ujutru, iako je to ključni susret na putovanju američkog državnog sekretara, prenosi AP. Eventualno odbijanje kineskog predsednika da se sastane sa Blinkenom bio bi veoma loš signal za obnovu odnosa i održavanja komunikacije na višim nivoima.

Blinken je najviši američki zvaničnik koji je posetio Kinu od kada je Džo Bajden (Joe Biden) postao predsednik u januaru 2021. godine i prvi je državni sekretar SAD u poseti Kini u poslednjih pet godina. Očekuje se da će njegova poseta pokrenuti niz sastanaka visokih američkih i kineskih zvaničnika, uključujući sastanak Bajdena i Sija u narednim mesecima.

Blinken se u nedelju sastao sa kineskim ministrom spoljnih poslova Ćin Gangom. Njihov razgovor potrajao je pet i po sati, a obojica diplomata su ga opisali kao iskren i konstruktivan o međusobnim razlikama po pitanjima Tajvana i trgovine, prenosi Reuters. Prema izveštajima medija, oni su se složili oko malo toga, osim da će nastaviti razgovore.

Američki i kineski zvaničnici istakli su želju za stabilnim i predvidivim odnosima, a Kina je naglasila da Tajvan smatra najvažnijim pitanjem i najvećim rizikom. Ćin je naveo da je pitanje Tajvana srž ključnih interesa Kine i najvažnije pitanje u kinesko-američkim odnosima.

Blinken je istakao potrebu da se smanji rizik od pogrešne percepcije i pogrešne procene, saopštio je Stejt department. Blinken je u februaru trebalo da poseti Peking, ali je odložio putovanje zbog afere sa kineskim, navodno špijunskim balonom.

Tagovi
KINA SAD SVET
  • SHALIMAR

    19.6.2023 #1 Author

    Do normalizacije odnosa nikada nece doci,sve lepo upakuje za medije a realnost je drugacija…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...