Kineski diplomata najavljen na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji

Vang Ji evropsku turneju započinje u Moskvi

SvetVesti

14.2.2023 16:46 Autor: Vladimir Jokanović 7

Vang Ji evropsku turneju započinje u Moskvi Vang Ji evropsku turneju započinje u Moskvi
Najviši kineski diplomata i doskorašnji ministar spoljnih poslova te zemlje Vang Ji mogao bi idućeg vikenda da se susretne sa američkim državnim sekretarom Entonijem... Vang Ji evropsku turneju započinje u Moskvi

Najviši kineski diplomata i doskorašnji ministar spoljnih poslova te zemlje Vang Ji mogao bi idućeg vikenda da se susretne sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom (Anthony Blinken) na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji. Pre toga, Vang Ji će posetiti Rusiju, odakle će nastaviti osmodnevnu evropsku turneju.

Kineski diplomata, koji je prošlog meseca imenovan za glavnog spoljnopolitičkog savetnika predsednika Si Đinpinga, pored Rusije i Nemačke posetiće Francusku, Italiju i Mađarsku, prenosi CNN. Od posete Vanga očekuje se da bude priprema za najavljeni dolazak Sija u Moskvu na proleće.

Turneja od utorka 14. do srede 22. februara prvo je Vangovo putovanje u inostranstvo otkada je napustio funkciju ministra spoljnih poslova i preuzeo svoju novu ulogu. Vangova turneja trebalo bi da potvrdi bliske bilateralne veze Moskve i Pekinga, kao i da unapredi imidž Kine u Evropi. Vang bi takođe mogao da pokuša da u susretu sa Blinkenom umiri tenzije koje su nedavno eskalirale kada je državni sekretar SAD otkazao najavljenu posetu Pekingu.

Prethodno su SAD saopštile da su otkrile kineski špijunski balon iznad svoje teritorije, a dan kasnije ga je američka vojska oborila iznad Atlantika. Kina je demantovala da je reč o špijunaži, ističući da je u pitanju civilni meteorološki balon, protestujući što su SAD upotrebile prekomernu silu. U međuvremenu Kina je optužila SAD da su 10 puta od početka godine „nezakonito“ ušle u kineski vazdušni prostor.

Vang Ji biće prvi visoki kineski zvaničnik koji će lično prisustvovati godišnjoj Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji od početka pandemije korona virusa. Vang će tamo objasniti stav Pekinga po hitnim međunarodnim pitanjima, dok će u Moskvi imati detaljnu razmenu mišljenja sa ruskom stranim o bilateralnim odnosima i regionalnim pitanjima od zajedničkog interesa, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Kine.

  • SUNCOKRET

    14.2.2023 #1 Author

    Kina ima svoj jasni put u spoljnoj politici i pokušava da sa svima izgradi korektne odnosa a noracito sa Rusijom jer imaju istog neprijatelja.

    Odgovori

  • GOCA BG

    14.2.2023 #2 Author

    Naravno da krece od svog strateskog partnera prvo…

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    16.2.2023 #4 Author

    Kina gleda sviju dobit, velika je sila i zato radi po svom nahodjenju

    Odgovori

  • TATJANA

    17.2.2023 #5 Author

    Jednom rečju ogromna su sila, izneće jasne stavove po pitanju međunarodni odnosa

    Odgovori

  • COKA

    18.2.2023 #6 Author

    Dve ozbiljne sile, videcemo sta ce biti, obzirom da im je “neprijatelj” isti

    Odgovori

  • LEKI

    19.2.2023 #7 Author

    Ipak su to dve ozbiljne velesile,videcemo ishod

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...