Nakon kulminacije diplomatskih tenzija između Kine i SAD

Jelen dobrodošla u Pekingu

AnalizaSvetVesti

9.2.2023 13:32 Autor: Vladimir Jokanović 1

Jelen dobrodošla u Pekingu Jelen dobrodošla u Pekingu
Peking je u četvrtak optužio Vašington za ugrožavanje globalnog lanca snabdevanja pomoću zloupotrebe kontrole izvoza, što otežava Kini pristup vrhunskim tehnologijama. Kina takođe osuđuje... Jelen dobrodošla u Pekingu

Peking je u četvrtak optužio Vašington za ugrožavanje globalnog lanca snabdevanja pomoću zloupotrebe kontrole izvoza, što otežava Kini pristup vrhunskim tehnologijama. Kina takođe osuđuje novi američki zakon za subvencionisanje domaće proizvodnje poluprovodnika, ali nema ništa protiv posete američke ministarke finansija Pekingu.

Kina bi pozdravila posetu američke ministarke finansija Dženet Jelen (Janet Yellen), jer je za dve najveće svetske ekonomije važno da linije komunikacije budu otvorene, saopštilo je u četvrtak kinesko Ministarstvo trgovine.

Jelen je dan ranije rekla da se i dalje nada da će posetiti Kinu kako bi razgovarala o ekonomskim pitanjima sa svojim kineskim kolegama, nakon što je američki državni sekretar Entoni Blinken (Antony Blinken) otkazao najavljeno putovanje u Peking zbog afere sa kineskim balonom, prenosi South China Morning Post. Jelen nije navela datum svog eventualnog putovanja.

Incident sa pojavom kineskog balona iznad teritorije SAD pretvorio se u diplomatski skandal i dodatno je zaoštrio tenzije imeđu dve zemlje, a Kina je zvanično protestovala što je američka vojska oborila balon za koji Peking ističe da je bio civilni vazdušni brod. Istovremeno, SAD tvrdi da je reč o špijunskom balonu.

Blinken je planirao da poseti Peking 5. februara, jer su obe strane navodno želele da smanje rastuće tenzije, ali je balon poremetio komunikaciju. Peking je pozdravio nastojanja ministarke Jelen, ocenivši da je veoma važno da obe strane održavaju normalnu komunikaciju.

Foto: Tanjug/AP

Kineski diplomatski zvaničnici sugerisali su da bi poseta Blinkena bila besmislena, imajući u vidu antikineske aktivnosti Vašingtona u vezi sa ključnim pitanjima, uključujući Tajvan i odsecanje Kine od lanaca snabdevanja visoke tehnologije. Očekuje se da će dogovor između SAD, Japana i Holandije dodatno ograničiti pristup Kine vrhunskoj opremi i tehnologijama za proizvodnju čipova.

Kina, takođe, osuđuje novi američki zakon za podsticanje domaće proizvodnje poluprovodnika. Kinesko Ministarstvo trgovine u četvrtak je optužilo Vašington da ugrožava globalni lanac snabdevanja zloupotrebom kontrole izvoza i izrazilo zabrinutost za nacionalnu bezbednost.


„Nadamo se da će Holandija i Japan poštovati pravila međunarodne trgovine. Kina je spremna da održava stabilnost lanca snabdevanja sa svim stranama i čvrsto će braniti legitimna prava kineskih kompanija“, saopštilo je kinesko Ministarstvo trgovine. Japan i Holandija će se pridružiti SAD u ograničenju izvoza opreme za proizvodnju čipova u Kini. Holandija će ograničiti firmu ASML Holding da prodaje mašine koje se koriste za proizvodnju jedne vrste naprednih čipova Kini, preneo je Euronews.

Privredna komora EU u Kini upozorila je evropske kompanije koje posluju u Kini da pažljivo prate situaciju i da procene rizik koji tehnološka konkurencija između Kine i SAD predstavlja za njihove lance snabdevanja i da u skladu s tim naprave planove za vanredne situacije.

Komora je saopštila da su geopolitičke tenzije i pandemija korona virusa ukazale na krhkost globalnih lanaca snabdevanja, uključujući njihovu podložnost nestašici čipova. Uprkos pojačavanju diplomatskih tenzija, bilateralna trgovina između Kine i SAD dostigla je rekordnih 690,6 milijardi dolara u prošloj godini, prema zvaničnim američkim podacima objavljenim ove nedelje.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.