Američka ministarka finansija pohvalila ekonomiju zemlje

Jelen: Nema recesije u SAD

Svet

7.2.2023 10:11 Autor: Vladimir Jokanović 0

Jelen: Nema recesije u SAD Jelen: Nema recesije u SAD
Američka ministarka finansija Dženet Jelen (Jenet Yellen) izjavila je da vidi put za izbegavanje recesije u SAD, sa inflacijom koja se značajno smanjuje i... Jelen: Nema recesije u SAD

Američka ministarka finansija Dženet Jelen (Jenet Yellen) izjavila je da vidi put za izbegavanje recesije u SAD, sa inflacijom koja se značajno smanjuje i ekonomijom koja ostaje snažna, imajući u vidu snagu američkog tržišta rada.

„Nemate recesiju kada imate 500.000 (novih) radnih mesta i najnižu stopu nezaposlenosti u više od 50 godina. Ono što vidim je put na kome inflacija značajno opada, a ekonomija ostaje jaka“, rekla je Jelen za ABC, prenosi Reuters.

Jelen je navela da je inflacija i dalje previsoka, ali da je opadala u poslednjih šest meseci i mogla bi da bude značajno smanjena imajući u vidu mere koje je usvojila administracija, uključujući korake za smanjenje cene benzina i lekova na recept.

Podaci američkog Ministarstva rada objavljeni prošle nedelje pokazali su da se rast broja radnih mesta naglo ubrzao u januaru, sa platnim spiskovima izvan poljoprivrede, koji su porasli za 517.000 radnih mesta, a stopa nezaposlenosti pala je na najniži nivo za više od 53 godine na 3,4 odsto.

Snažno zapošljavanje, do kojeg je došlo uprkos otpuštanjima u tehnološkom sektoru, smanjila je tržišna očekivanja da su američke Federalne rezerve blizu pauziranja ciklusa pooštravanja monetarne politike.

Jelen je istakla da je smanjenje inflacije ostao prioritet za predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden), kao i da se američka ekonomija pokazala „snažnom i otpornom“. Ona je ocenila da tri američka zakona, o smanjenju inflacije, o infrastrukturi i o nauci i proizvodnji čipova, mogu da pomognu u smanjenju inflacije, kao i ograničenje cene nafte iz Rusije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...