Najniža stopa nezaposlenosti u SAD od 1969. godine

Američki poslodavci popunili 517.000 radnih mesta u januaru

Svet

3.2.2023 16:14 Autor: Vladimir Jokanović 3

Američki poslodavci popunili 517.000 radnih mesta u januaru Američki poslodavci popunili 517.000 radnih mesta u januaru
Poslodavci u SAD popunili su 517.000 radnih mesta u januaru, uprkos visokoj inflaciji i rastućim kamatnim stopama koje pojačavaju rizik od recesije. Istovremeno, stopa... Američki poslodavci popunili 517.000 radnih mesta u januaru

Poslodavci u SAD popunili su 517.000 radnih mesta u januaru, uprkos visokoj inflaciji i rastućim kamatnim stopama koje pojačavaju rizik od recesije. Istovremeno, stopa nezaposlenosti pala je za 3,5 na 3,4 odsto, što je najniže od 1969. godine, saopštilo je u petak Ministarstvo rada.

Zapošljavanje je značajno prevazišlo očekivanja ekonomista, koji su predvideli 185.000 novih radnih mesta. U ohrabrujućem razvoju, prosečna zarada po satu porasla je za 10 centi na 33,03 dolara, prenosi USA Today.

Tržište rada bilo je pogođeno različitim unakrsnim uticajima u prošlom mesecu, uključujući zimske oluje i poplave, kao i štrajkove, ocenio je Goldman Sachs. Kao rezultat toga, ukupan broj popunjenih radnih mesta u januaru verovatno ne odražava tempo zapošljavanja u nerednim mesecima.

Porast u zapošljavanju dolazi uprkos nastojanjima Federalnih rezervi da uspore ekonomiju i spuste inflaciju sa najviših nivoa u poslednjih 40 godina. Fed je zbog obuzdavanja inflacije povisio kamatne stope osam puta od marta prošle godine.

Predsedavajući Feda Džerom Pauel (Jerome Powell) naveo je da je tržište rada „i dalje izuzetno zategnuto“ i da je još „izvan ravnoteže“. Od decembra bilo je oko 11 miliona otvorenih radnih mesta ili po dva za svakog raspoloživog radnika.

  • SNEZANA

    3.2.2023 #1 Author

    Samo neka se ljudi zaposljavaju.

    Odgovori

  • MAJALG

    5.2.2023 #2 Author

    Ovo je pokazatelj da je sto se tice posla USA neprikosnovena, i u vreme ogromne inflacije oni i dalje zaposaljavaju ogroman broj radnika i pritom su plate uvek u porastu.

    Odgovori

  • TATJANA

    5.2.2023 #3 Author

    Oni nalaze način da smanje nezaposlenost

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...