Kina uložila zvaničan protest ambasadi SAD zbog balona

Peking optužio Amerikance za prekomernu upotrebu sile

SvetVesti

6.2.2023 12:22 Autor: Vladimir Jokanović 2

Peking optužio Amerikance za prekomernu upotrebu sile Peking optužio Amerikance za prekomernu upotrebu sile
Kina je u ponedeljak optužila SAD za neselektivnu upotrebu sile, jer je američka vojska u subotu oborila kineski balon, za koji Peking tvrdi da... Peking optužio Amerikance za prekomernu upotrebu sile

Kina je u ponedeljak optužila SAD za neselektivnu upotrebu sile, jer je američka vojska u subotu oborila kineski balon, za koji Peking tvrdi da je meteorološki, a Vašington da je špijunski objekat.

Ministarstvo spoljnih poslova Kine saopštilo je da je uložilo zvaničnu žalbu američkoj ambasadi u Pekingu zbog „američkog napada vojnom silom na kineski civilni bespilotni vazdušni brod“, prenosi AP. Kina insistira na tome da je prelet njenog balona preko američke teritorije bio slučajnost izazvana vetrom.

Višednevo prisustvo kineskog balona na nebu iznad SAD zadalo je novi udarac već poremećenim američko-kineskim odnosima, budući da je američki državni sekretar Entoni Blinken (Antony Blinken) otkazao posetu Pekingu planiranu za nedelju. Poseta je bila najavljena kao prilika za ublažavanje tenzija između dve zemlje.

Peking je naveo da će nastaviti da odlučno štiti prava i interese kineskih kompanija, kineske interese i dostojanstvo, kao da „zadržava pravo na dalje neophodne odgovore“. Pojavu balona nad američkom teritorijom, Kina objašnjava kao „slučajni incident uzrokovan višom silom“.

SAD tvrde da je reč o špijunskom balonu i da je bio opremljen senzorima i opremom za nadzor. Pentagon je saopštio da balon ne predstavlja opasnost za nacionalnu bezbednost, ali ga je vojska srušila iznad Atlantskog okeana kod obale Južne Karoline po naređenju Bele kuće.

Tagovi
KINA SAD VESTI
  • GOCA BG

    6.2.2023 #1 Author

    Ovo nije ni malo bezazleno na vec prezategnute odnose izmedju Kine i Amerike,sto moze lalo da eskalira u sukob…

    Odgovori

  • FRUIT04

    12.2.2023 #2 Author

    I Kina se probudila I ona resila da kaze nesto protiv Amerike.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...