Kongres odobrio američki vojni budžet

SAD namenile 10 milijardi dolara za oružje Tajvanu

SvetVesti

9.12.2022 17:31 Autor: Vladimir Jokanović 9

SAD namenile 10 milijardi dolara za oružje Tajvanu SAD namenile 10 milijardi dolara za oružje Tajvanu
Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je sveobuhvatni vojni zakon o potrošnji na odbranu od 858 milijardi dolara, koji predviđa 10 milijardi dolara za finansiranje... SAD namenile 10 milijardi dolara za oružje Tajvanu

Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je sveobuhvatni vojni zakon o potrošnji na odbranu od 858 milijardi dolara, koji predviđa 10 milijardi dolara za finansiranje isporuke oružja Tajvanu, za koji je procenjeno da je pod sve većim pritiskom Kine.

Očekuje se da će Zakon o finansiranju nacionalne odbrane kasnije ovog meseca biti usvojen u Senatu. Ovo je prvi put da će američka vlada finansirati oružje za Tajvan, koji je do sada kupovao oružje od američkih kompanija uz odobrenje Vašingtona, prenosi Financial Times.

Peking je ranije izrazio snažno protivljenje ideji slanja oružja Tajvanu. Odnosi SAD i Kine ostali su napeti uprkos prvom ličnom sastanku predsednika dve zemlje Džoa Bajdena (Joe Biden) i Sija Đinpinga, prošlog meseca na marginama samita G20 na Baliju, u Indoneziji.

Američki državni sekretar Entoni Blinken (Antony Blinken) posetiće Kinu početkom iduće godine gde će održati razgovore sa tamošnjim zvaničnicima, iako su odnosi dve zemlje na najnižem nivou od normalizacije diplomatskih odnosa 1979. godine. Krizno žarište u odnosima dve zemlje letos je postao Tajvan, nakon više poseta američkih delegacija, na šta je Kina reagovala demonstracijom vojne sile na nebu i u vodama oko ostrva.

Kineski Global Times, koji se poziva na ocene domaćih analitičara, navodi da će odluka SAD da naoružava Tajvan, samo dodatno podići Kinezima moral i želju za ujedinjenjem. Peking smatra Tajvan delom svoje teritorije kojom trenutno ne upravlja.

Kongres je postao poslednjih godina sve kritičniji prema Kini, obrazlažući to nezadovoljstvom zbog tretmana manjinskih Ujgura u pokrajini Sinđin, kao i zbog „gušenja demokratije u Hong Kongu“. Očekuje se da će iduće godine Kongres sa republikanskom većinom zauzeti još kritičniji stav prema Kini.

  • GOCA BG

    9.12.2022 #1 Author

    Amerika svuda salje oruzje samo da razbukta i podstakne rat,zavadi pa vladaj…

    Odgovori

  • VANJA

    10.12.2022 #3 Author

    U svemu se vodeci!

    Odgovori

  • TATJANA

    11.12.2022 #4 Author

    Bolje da su te pare poslali gladnim ljudima nego što raspituju ratove

    Odgovori

  • LUKA

    11.12.2022 #5 Author

    Mogli su pametnije da iskoriste taj novac ne na ovaj nacin

    Odgovori

  • SRDJAN

    11.12.2022 #6 Author

    Silne pare daju bas na oruzje. 10 milijardi dolara cak.

    Odgovori

  • MARA

    11.12.2022 #7 Author

    Amerika igra riziko….

    Odgovori

  • VILENJAK

    11.12.2022 #8 Author

    Uvek teže ka ličnim interesima, drugo ih ne zanima!

    Odgovori

  • Gaga45

    12.12.2022 #9 Author

    Sve je to potpuno ocekivano od njih

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...