Nove tenzije između SAD i Kine

Delegacija američkog kongresa u nenajavljenoj poseti Tajvanu

SvetVesti

15.8.2022 11:14 Autor: Vladimir Jokanović 0

Delegacija američkog kongresa u nenajavljenoj poseti Tajvanu Delegacija američkog kongresa u nenajavljenoj poseti Tajvanu
Delegacija američkog Kongresa koju predvodi demokratski senator Ed Marki (Ed Markey) doputovala je u nedelju na Tajvan u nenajavljenu dvodnevnu posetu. Delegacija SAD došla... Delegacija američkog kongresa u nenajavljenoj poseti Tajvanu

Delegacija američkog Kongresa koju predvodi demokratski senator Ed Marki (Ed Markey) doputovala je u nedelju na Tajvan u nenajavljenu dvodnevnu posetu. Delegacija SAD došla je samo 12 dana nakon što je predsednica Predstavničkog doma Kongresa Nensi Pelosi (Nancy Pelosi) razbesnela Peking svojom posetom ostrvu.

Nova petočlana delegacija u kojoj su pored demokratskih i republikanski predstavnici došla je u posetu ostrvu da „ponovo potvrdi podršku SAD Tajvanu“ i „podstakne mir i stabilnost širom Tajvanskog moreuza“, saopštio je Marki, prenosi CNN, koji ističe da je američka delegacija u poseti „samoupravnom ostrvu“.

Markijeva delegacija sastaće se sa tamošnjim predsednikom Cai Ing-venom i šefom diplomatije Džozefom Vuom, kao i da odborom za spoljne poslove i nacionalnu odbranu tajvanskog parlamenta, a razgovori bi trebalo da obuhvate pitanja bezbednosti i trgovine, saopštile su vlasti u Tajpeju.

Tajvanske vlasti saopštile su da iskreno pozdravljaju američku delegaciju i zahvaljuju SAD što su pokazale snažnu podršku Tajvanu uprkos eskalaciji tenzija sa Pekingom. Prema navodima američke delegacije,njeni članovi sastaće se sa izabranim liderima privatnog sektora kako bi razgovarali o proširenju ulaganja u proizvodnju poluprovodnika.

Foto: Beta/AP

Kina je, očekivano, najavila da će preduzeti „odlučne kontramere kao odgovor na provokaciju SAD“, saopštila je kineska ambasada u Vašingtonu. „Članovi američkog Kongresa treba da deluju u skladu sa politikom američke vlade jedne Kine“, saopštila je kineska ambasada, dodajući da se čvrsto protivi bilo kakvoj vrsti zvaničnih veza između SAD i Tajvana.

Prema navodima Global Timesa, kineskog dnevnog izdanja na engleskom jeziku, koje odražava zvaničnu politiku Pekinga, Kina će sigurno uvesti sankcije američkim poslanicima kao kontrameru. Global Times takođe navodi da je nova poseta dokaz da su SAD te koje ponavljaju provokacije i sprečavaju popuštanje tenzija.

Kineski analitičari ističu da su vojne vežbe kineske armije oko Tajvana povodom posete Pelosi ranije ovog meseca bile jasan signal upozorenja, ali da se neki američki političari i dalje „igraju vatrom“, kao i da će pre ili kasnije biti „spaljeni“ i kažnjeni, jer nijedna sila nikada ne bi trebalo da potceni rešenost Kine da zaštiti svoj nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet.

Prema izvorima iz kineske vojske, na koje se poziva Taiwan Straits, istočna komanda će verovatno sprovesti „snažne“ i obimne vojne operacije u vodi i vazduhu oko Tajvana kao odgovor na novu posetu američkih zakonodavaca ostrvu. Tajvanske vlasti saopštile su u nedelju da su otkrile 22 aviona i šest brodova kineske armije, koji su prešli takozvanu srednju liniju u Tajvanskom moreuzu.

Kineski mediji citiraju bivšeg američkog državnog sekretara Henrija Kisindžera (Henry Kissinger) koji je rekao za Wall Street Journal da je zabrinut, jer SAD i Kina idu ka krizi, pozivajući na opreznost. Kina je nakon posete Pelosi prekinula veze sa SAD u nekoliko važnih sfera, od razgovora o klimatskoj krizi do dijaloga između njihovih armija. Peking je takođe prošle nedelje saopštio da zadržava pravo na preuzimanje Tajvana silom.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...