Uprkos oštrom negodovanju Pekinga

Pelosi ipak na Tajvanu

SvetVesti

3.8.2022 09:15 Autor: Vladimir Jokanović 0

Pelosi ipak na Tajvanu Pelosi ipak na Tajvanu
Predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi (Nancy Pelosi) sastala se na Tajvanu sa tamošnjom predsednicom Cai Ing-ven, što je Kina oštro osudila. Pelosi... Pelosi ipak na Tajvanu

Predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi (Nancy Pelosi) sastala se na Tajvanu sa tamošnjom predsednicom Cai Ing-ven, što je Kina oštro osudila. Pelosi je najviša američka političarka koja je posetila Tajvan u poslednjih 25 godina.

Pelosi je izjavila da je njena delegacija došla da bi „nedosmisleno jasno stavila do znanja“ da SAD neće „napustiti“ ostrvo. Peking je ranije upozorio da će SAD „platiti cenu“ za posetu Nensi Pelosi, prenosi BBC. Tajvan funkcioniše kao samouprava, ali ga Kina smatra svojom otcepljenom prvincijom sa kojom će se ujediniti, pre ili kasnije.

„Pre 43 godine Amerika je obećala da će uvek biti uz Tajvan. Danas je naša delegacija došla na Tajvan da nedvosmisleno stavi do znanja da nećemo odustati od naše posvećenosti Tajvanu“, rekla je Pelosi, referirajući na američki Zakon o odnosima sa Tajvanom.

SAD se zvanično pridržavaju politike „jedne Kine“, kamena temeljca diplomatskih odnosa dve zemlje, priznajući samo kinesku vladu i ostvarujući formalne veze sa Pekingom, a ne sa Tajvanom. Istovremeno, Vašington održava „robusnu nezvaničnu“ vezu sa ostrvom. To uključuje prodaju oružja Tajvanu.

Foto: Beta/AP

Peking je danima upozoravao da bi poseta bila provokacija i „igranje vatrom“, ali nije uspeo da utiče na Pelosi da odustane od putovanja na Tajvan. Dok se njen avion približavao ostvru u utorak uveče, kineski mediji su javili da avioni kineske armije preleću Tajvanski moreuz.

Tajvan je najpre demantovao te izveštaje, ali je kasnije potrvdio da je više od 20 kineskih aviona ušlo u zonu protivvazdušne odbrane. U roku od sat vremena od dolaska Pelosi, Kina je objavila da će njena vojska izvesti seriju vojnih vežbi u vazduhu i na moru oko Tajvana ove nedelje, upozoravajući avione i brodove da izbegavaju taj prostor.

Prema kineskim izvorima, ruta kojom je Pelosi prošla na putu za Tajvan, pokazuje da je njen avion kružio iznad Južnog kineskog mora u strahu da će kineska vojska izvoditi vežbe sa bojevom municijom u toj zoni. Kineske vojne akcije odvraćanja učinile su da Pelosi oseti opasnost, prenosi kineski Global Post.

Prema pisanju lista, kineske kontramere neće biti jednokratne, već kombinacija dugoročnih, odlučnih i stalno napredujućih akcija. Dok je Pelosi bila na putu za Tajvan, kinesko ratno vazduhoplovstvo poslalo je svoje lovce Su-35 da preleću Tajvanski moreuz.

Kada je reč o Pelosi, kineski mediji ističu da njena poseta nije donela ništa dobro Tajvanu, već samo rizike i tenzije. Taj čin neće, kako ističu, moći da promeni tok istorije niti da spreči ponovno ujedinjenje Kine i Tajvana, kao i da će ova i slične provokacije samo uticati da se ujedinjenje dogodi pre, a ne kasnije.

Tagovi
KINA SAD

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...