Telefonski razgovor predsednika SAD i Kine

Si upozorio Bajdena da se „ne igra vatrom“ na Tajvanu

SvetVesti

29.7.2022 08:51 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Si upozorio Bajdena da se „ne igra vatrom“ na Tajvanu Si upozorio Bajdena da se „ne igra vatrom“ na Tajvanu
Kineski predsednik Si Đinping i američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) razgovarali su u četvrtak telefonom duže od dva sata u trenutku rastućih tenzija... Si upozorio Bajdena da se „ne igra vatrom“ na Tajvanu

Kineski predsednik Si Đinping i američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) razgovarali su u četvrtak telefonom duže od dva sata u trenutku rastućih tenzija između Kine i SAD zbog bezbednosne situacije oko Tajvanskom moreuza i izveštaja o planu predsednice Predstavničkog doma Kongresa Nensi Pelosi (Nancy Pelosi) da poseti Tajvan.

Bajden je tokom razgovora ponovio da se američka politika jedne Kine nije promenila i da se neće promeniti, kao i da SAD ne podržavaju „nezavisnost Tajvana“, prenosi kineski Global Times. Eksperti ocenjuju da je razgovor značajan za dve velike sile da upravljaju svojim razlikama usred ozbiljne tenzije, dok takođe šalje pozitivan signal svetu da su i dalje spremne da sarađuju.

Analitičari navode da je prema kineskim zvaničnim informacijama o razgovoru, kineski lider bio veoma iskren, kritikujući američku politiku prema Kini, uključujući njenu politiku koja je označila Peking kao „primarnog rivala“. Govoreći o pitanju Tajvana, Si je, kako se navodi, upozorio Bajdena da „oni koji se igraju vatrom, od nje i stradaju“, što bi trebalo da poveća pritisak na Vašington kada je reč o ostrvu koje Kina smatra svojom teritorijom.

Bela kuća potvrdila je da je razgovor Bajdena sa Sijem bio iskren, kao i da su se dvojica lidera složili da započnu dogovore za sastanak licem u lice, dok se o nekim oblastima saradnje, kao što su klimatske promene, nije razgovaralo. Pitanje Tajvana pokazalo se najspornijim, prenosi CNN, dodajući da američki zvaničnici strahuju od eventualnog kineskog poteza u bliskoj budućnosti.

„Povodom Tajvana, predsednik Bajden je istakao da se politika SAD nije promenila i da se snažno protive jednostranim naporima da se promeni status kvo ili potkopa mir i stabilnost širom Tajvanskog moreuza“, saopštila je Bela kuća. Visoki zvaničnik američke administracije ocenio je diskusiju o Tajvanu kao „direktnu i iskrenu“, kao i da je uobičajeno da kineski lider upozorava na rizike „igranja vatrom“. Telefonski poziv bio je peti razgovor Bajdena i Sija od februara 2021. godine.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...