Predsednica američkog Kongresa upozorena da ne ide na Tajvan

Ratoborna Pelosi i miroljubivi Pentagon

AnalizaSvet

24.7.2022 09:14 Autor: Vladimir Jokanović 9

Ratoborna Pelosi i miroljubivi Pentagon Ratoborna Pelosi i miroljubivi Pentagon
Bela kuća upozorila je predsednicu Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi (Nancy Pelosi) da nije vreme da putuje na Tajvan. Predsednik SAD Džo Bajden... Ratoborna Pelosi i miroljubivi Pentagon

Bela kuća upozorila je predsednicu Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi (Nancy Pelosi) da nije vreme da putuje na Tajvan. Predsednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) rekao joj je da je američka vojska ocenila da „to trenutno nije dobra ideja“, pozivajući se na procenu Pentagona i obaveštajnih službi.

Nekoliko dana ranije Financial Times preneo je da će Pelosi predvoditi američku delegaciju na Tajvanu u avgustu, kako bi demonstrirala podršku ovoj teritoriji koju Peking smatra svojom otcepljenom provincijom. Poseta je bila planirana za april, ali je odložena jer je Pelosi bila pozitivna na korona virus.

Bajden je naveo da vojska misli da putovanje trenutno nije dobra ideja, kao i da je Peking ocenio da bi nanelo dodatnu štetu bilateralnim odnosima Kine i SAD. Bajdenov komentar je razumljiv, budući da ga očekuje telefonski telefonski razgovor sa kineskim predsednikom Si Đinpingom krajem tekućeg meseca, prvi od marta.

Dan pre Bajdenovog komentara Kina je upozorila Vašington da će preduzeti „odlučne i snažne mere“ ako Pelosi bude posetila Tajvan. Pelosi je treća po političkoj hijerarhiji u SAD, a njena poseta Tajvanu bila bi američka poseta na najvišem nivou u poslednjih 25 godina, prenosi CNN.

„Ako SAD insistiraju da idu pogrešnim putem, Kina će definitivno preduzeti odlučne i snažne mere da čvrsto odbrani svoj nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet“, saopštilo je kinesko Ministarstvo spoljnih poslova.

Si Đinping, Džo Bajden / Foto: Biznis.rs

Analitičari ocenjuju da će Bajden i Si razgovarati o pitanjima koja uključuju Tajvan i rat u Ukrajini, prenosi Guardian. Direktor CIA Bil Berns (Bill Burns) rekao je na bezbednosnom forumu u Koloradu da je Kina bila „nemirna“ gledajući petomesečni rat u Ukrajini, koji je ocenio kao „strateški neuspeh“ Moskve, koja se navodno nadala da će kijevski režim pasti za nedelju dana.

Berns je umirio spekulacije da bi Si mogao da pokrene invaziju na Tajvan nakon velikog zasedanja Komunističke partije Kine na jesen, ali je istakao da ne treba „potceniti odlučnost Sija da potvrdi kinesku kontrolu“ nad samoupravnim Tajvanom. On je rekao da nije pitanje da li bi kinesko rukovodstvo moglo da upotrebi silu kako bi preuzelo Tajvan, nego kako i kada će to učiniti.

Govoreći na istom forumu, kineski ambasador u SAD Ćin Gang rekao je da Peking i dalje preferira „mirno ponovno ujedinjenje“ sa Tajvanom. Ćin je optužio SAD da podržavaju snage za „nezavisnost“ na Tajvanu.

„Nema sukoba i rata, to je najvažniji konsenzus između Kine i SAD“, naveo je kineski ambasador.

On je međutim dodao da SAD „podrivaju i zamagljuju“ svoju navedenu politiku priznavanja samo Pekinga, apelujući na njih da podrže mirno ujedinjenje.

„Samo ako se striktno pridržavamo politike jedne Kine, samo udruživanjem ruku u ograničavanju i suprotstavljanju nezavisnosti Tajvana možemo imati mirno ujedinjenje“, rekao je Ćin.

Međutim, prema zakonu koji je američki Kongres usvojio 1979. godine kada je preneto priznanje sa Tajpea na Peking, SAD su se obavezale da obezbede Tajvanu oružje za samoodbranu. Bajden je u maju rekao da su SAD spremne da upotrebe silu za odbranu Tajvana, a Bela kuća je uskoro ublažila njegovu izjavu.

Izvori iz američke administracije naveli su da unutar nje postoje podele u vezi sa posetom Tajvanu, koju je najavila Pelosi, a ona se nije oglašavala nakon Bajdenovog saveta da sada ne treba da putuje.

Pelosi je prošle nedelje skrenula pažnju na sebe kada je od državnog sekretara SAD Entonija Blinkena (Antony Blinken) zatražila da proglasi Rusiju kao državnog sponzora terorizma, prenosi Politico.

Pelosi je ocenila da je ta odluka „odavno zakasnila“, najavljujući da ukoliko Blinken ne bude hteo da je donese, da će to učiniti Kongres. Na američkoj listi država koje podržavaju terorizam su Kuba, Severna Koreja, Iran i Sirija.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...