Intenzivni razgovori Vašingtona i Pekinga o trgovini

Moguće ukidanje američkih carina na robu iz Kine

AnalizaSvetU fokusuVesti

7.7.2022 13:19 Autor: Vladimir Jokanović 0

Moguće ukidanje američkih carina na robu iz Kine Moguće ukidanje američkih carina na robu iz Kine
Razgovori kineskih i američkih zvaničnika intenzivirani su nakon nagoveštaja predsednika SAD Džoa Bajdena (Joe Biden) da razmotri ublažavanje carina na uvozne proizvode iz Kine,... Moguće ukidanje američkih carina na robu iz Kine

Razgovori kineskih i američkih zvaničnika intenzivirani su nakon nagoveštaja predsednika SAD Džoa Bajdena (Joe Biden) da razmotri ublažavanje carina na uvozne proizvode iz Kine, kao deo napora da se obuzdaju rastuće cene, koje su pokrenule najbržu stopu inflacije u poslednjih 40 godina.

Kineski vicepremijer i šef kinesko-američkog sveobuhvatnog ekonomskog dijaloga Liu He razgovarao je ove nedelje sa američkom ministarkom finansija Dženet Jelen (Janet Yellen) o međunarodnoj trgovini i lancima snabdevanja, kao i o globalnim ekonomskim izgledima usled rastućih cena roba i izazovima bezbednosti hrane, prenosi Al Jazeera.

Američko Ministarstvo finansija saopštilo je da je razgovor bio „iskren i suštinski“, kao deo napora da se „održe otvorene linije komunikacije“. Prema dogovoru Pekinga i Vašingtona, kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji sastaće se sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom (Antony Blinken) tokom tekućeg zasedanja ministara spoljnih poslova G20 u Indoneziji, saopštilo je kinesko Ministarstvo spoljnih poslova.

Analitičari ocenjuju da će Peking sa oprezom pristupiti potezima Vašingtona, jer veruje da SAD žele da iskoriste carine kao pregovarački instrument, a ne da iskreno isprave svoje greške koje su nanele štetu obema stranama. Oni navode da učestala komunikacija pokazuje da Kina i SAD ulažu napore da upravljaju razlikama i konkurencijom, kako bi sprečile eskalaciju izazvanu pogrešnim procenama, dok SAD istovremenu pokušavaju da uz pomoć Kine ublaže inflaciju, prenosi Global Times.

SAD i Kina
Foto: Shutterstock

Kineski analitičari navode da su SAD i dalje provokativne u geopolitičkim pitanjima kako bi obuzdale Kinu, kao i da to znači da ne treba da očekuju da će im Kina pružiti značajnu podršku u rešavanju domaćih problema. Ispostavilo se, takođe, da američke carine imaju ograničen uticaj na kinesku ekonomiju, što je samo deo grešaka koje SAD treba da isprave kako bi vratile bilateralne veze na pravi put.

Tokom razgovora Liu i Jelen, dve strane su se složile da je od velikog značaja jačanje makropolitičke komunikacije i koordinacije između Kine i SAD, uzimajući u obzir izazove sa kojima se suočava svetska ekonomija. Zajedničko održavanje stabilnosti globalnih lanaca snabdevanja je u interesu obe zemlje i celog sveta, zajednički su konstatovali sagovornici, prenosi Sinhua. Kineska strana izrazila je zabrinutost za fer tretman kineskih preduzeća u Americi.

Stručnjaci Kineske akademije društvenih nauka ocenili su da su SAD prinuđene da se angažuju u saradnji sa Kinom, zbog „užasne ekonomske situacije“ kod kuće, a carine samo otežavaju problem. Prema proceni Federalnih rezervi Njujorka, carine koje su SAD uvele na kinesku robu do sredine 2019. godine koštale su u proseku američka domaćinstva 831 dolar godišnje.

Bajden bi mogao još ove nedelje da objavi ukidanje nekih američkih tarifa na kinesku potrošnu robu, kao i da pokrene razmatranje industrijskih subvencija koja bi mogla da dovedu do povećanja carina u strateškim sektorima, poput tehnološkog, preneo je Bloomberg. Iako je smanjenje carina na kinesku robu postalo opcija za rešavanje nekih ekonomskih problema u SAD, još nije jasno koje mere će preduzeti američka vlada, navode stručnjaci.

Odbor za rešavanje sporova pri Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO) presudio je pre dve godine protiv većine carina koje su SAD uvele na robu iz Kine. Odbor je saopštio da mere SAD krše ključne principe međunarodne trgovine i uslove pod kojima Vašington pristupa STO. Takođe, prema tadašnjim izveštajima zajedničkog poslovnog saveta Kine i SAD, zbog uvođenja carina opao je međusobni obim trgovine između dve zemlje za više od 10 odsto.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...