Peking oštro protiv posete Tajvanu predsednice Kongresa SAD

Kina bi mogla da zamrzne imovinu porodici Nensi Pelosi

SvetVesti

25.7.2022 13:26 Autor: Vladimir Jokanović 1

Kina bi mogla da zamrzne imovinu porodici Nensi Pelosi Kina bi mogla da zamrzne imovinu porodici Nensi Pelosi
Ukoliko bi Nensi Pelosi (Nancy Pelosi), predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa, zaista u avgustu posetila Tajvan kao što je najavila, to će u Pekingu... Kina bi mogla da zamrzne imovinu porodici Nensi Pelosi

Ukoliko bi Nensi Pelosi (Nancy Pelosi), predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa, zaista u avgustu posetila Tajvan kao što je najavila, to će u Pekingu biti shvaćeno kao jedna od najvećih provokacija još od uspostavljanja diplomatskih odnosa Kine i SAD 1979. godine i kao „igranje vatrom“.

Peking će oštro odgovoriti na eventualnu posetu Nensi Pelosi Tajvanu, a ona bi bila uključena na kinesku listu sankcija, što bi značilo automatsko zamrzavanje poslova i sredstava koje njena porodica poseduje u Kini, navodi državni Global Times u uredničkom komentaru. Prema navodima američkih medija, njen suprug Pol Pelosi (Paul Pelosi) zarađuje oko milion dolara godišnje od poslova u Kini.

Pol Pelosi našao se ranije ovog meseca u žiži američke javnosti, nakon što se saznalo da je investirao između milion i pet miliona dolara u akcije kalifornijske kompanije Nvidia koja proizvodi kompjuterske mikročipove. Transakcija je izvršena nekoliko nedelja pre potencijalnog glasanja u Kongresu, koje bi dalo ogromne subvencije industriji mikročipova u SAD, 52 milijarde dolara, prenosi Fox News. Nensi Pelosi je navela da ne poseduje nikakve akcije niti ima informacije unapred i da nije u vezi sa bilo kojom transakcijom.

Kineski dnevnik navodi da bi poseta Nensi Pelosi Tajvanu bila ogromna istorijska greška za Vašington i „crvena linija“ koja ne sme da se pređe. „Kina će definistivno ostvariti svoje ponovno ujedinjenje“, a oni koji teže „nezavisnosti Tajvana“ u pokušaju da se podeli Kina, neće dobro završiti, izjavio je kineski ministar odbrane Vei Fenghea. „Ako se neko usudi da otcepi Tajvan od Kine, nećemo oklevati da se borimo i borićemo se po svaku cenu“, naveo je kineski ministar.

Pelosi je ranije najavila da će posetiti Tajvan u aprilu, ali je otkazala put nakon što je bila pozitivna na korona virus. Ovoga puta američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) upozorio je Pelosi da nije pravo vreme za posetu Tajvanu, nakon što se konsultovao sa zvaničnicima Pentagona. Bajden je naveo da vojska misli da putovanje trenutno nije dobra ideja, kao i da je Peking ocenio da bi nanelo dodatnu štetu bilateralnim odnosima Kine i SAD. Bajdena očekuje telefonski razgovor sa kineskim predsednikom Si Đinpingom krajem tekućeg meseca, prvi od marta.

Kineski mediji ističu da secesionističke snage „nezavisnosti Tajvana“ ne bi trebalo da gaje iluzije, podsećajući da je kineska vojska nakon tri prošlogodišnje posete američkih kongresmena Tajvanu, postepeno pojačala svoja dejstva i da je sve bliže stvarnoj borbi. Ukoliko bi Peosi ipak odlučila da poseti ostvro koje Kina smatra delom svoje teritorije, onda bi to bila „noćna mora za snage tajvanske nezavisnosti“, zaključuje kineski dnevnik Global Times. Istovremeno, ističe se da Demokratsku stranku, čiji je Pelosi istaknuti član, očekuju izbori za Kongres u novembru, a da oni ne stoje dobro u predizbornim anketama, pa je agresivna politka prema Kini možda „očajnički“ pokušaj pridobijanja glasača.

  • GOCA BG

    25.7.2022 #1 Author

    Odlazak na Tajvan bi znacio novi rat,nadam se da nece otici…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...