Kineska vojska pojačala aktivnosti oko ostrva

Azijske berze u padu u očekivanju posete Pelosi Tajvanu

AnalizaSvetU fokusuVesti

2.8.2022 12:09 Autor: Vladimir Jokanović 1

Azijske berze u padu u očekivanju posete Pelosi Tajvanu Azijske berze u padu u očekivanju posete Pelosi Tajvanu
Kina je u utorak pojačala vojnu aktivnost oko Tajvana u očekivanju posete predsedavajuće američkog Predstavničkog doma Kongresa Nensi Pelosi (Nancy Pelosi) ostrvu. Nekoliko kineskih... Azijske berze u padu u očekivanju posete Pelosi Tajvanu

Kina je u utorak pojačala vojnu aktivnost oko Tajvana u očekivanju posete predsedavajuće američkog Predstavničkog doma Kongresa Nensi Pelosi (Nancy Pelosi) ostrvu. Nekoliko kineskih borbenih aviona od jutra nadleće granicu nad Tajvanskim moreuzom, a jedinice kineske vojske zadužene za Južno kinesko more uvedene su u status visoke borbene pripravnosti.

Potezi kineske armije usledili su kao odgovor na potencijalnu posetu Pelosi Tajvanu, uprkos upozorenjima Pekinga da to ne čini, budući da Kina smatra Tajvan delom svoje suverene teritorije. Kina je takođe najavila seriju vojnih vežbi u Južnom kineskom moru, koje bi trebalo da traju od utorka do subote, prenosi Financial Times. Domaći vazdušni saobraćaj u obližnjoj provinciji Fudžijan poremećen je u utorak, što bi mogao da bude znak da je vazdušni prostor očišćen za vojne avione.

Tajvanski mediji najavili su u ponedeljak da će Pelosi u utorak posetiti Tajvan, iako je Kina izdala više oštrih upozorenja da bi to smatrala provokacijom na koju će odgovoriti. Informaciju tajvanskih medija potvrdili su neimenovani američki zvaničnici. Kineski predsednik Si Đinping rekao je prošle nedelje u razgovoru sa predsednikom SAD Džoom Bajdenom (Joe Biden) da bi to bilo „igranje vatrom“, dodajući da „oni koji se igraju vatrom, od nje i stradaju“.

Bajden je tokom razgovora ponovio da se američka politika jedne Kine nije promenila i da se neće promeniti, kao i da SAD ne podržavaju „nezavisnost Tajvana“. Nekoliko dana ranije Bela kuća upozorila je Pelosi da nije vreme da putuje na Tajvan. Bajden je rekao da je američka vojska ocenila da „to trenutno nije dobra ideja“, pozivajući se na procenu Pentagona i obaveštajnih službi. Uprkos tome, po svemu sudeći, Pelosi nije odustala od posete, iako je nije najavila u svom zvaničnom programu putovanja po istočnoj Aziji.

Izvor: Unsplash.com

Usled rastućih geopolitičkih tenzija, akcije kineskih kompanija oslabile su u utorak. Referentni Shanghai Composite Indeks pao je za 2,26 odsto, dok je manji Shenzhen indeks izgubio 2,37 odsto vrednosti. Ukupno 4.400 akcija izgubilo je vrednost, u čemu prednjačile kompanije iz industrije metala i nekretnina, kao i hartije od vrednosti. Hang Seng indeks u Hong Kongu izgubio je 2,65 procenata vrednosti, prenosi Global Times.

Istovremeno, akcije kineske odbrambene industrije zabeležile su snažan rast. Akcije kompanije Anhui Great Wall Military Industry Co porasle su 10 odsto, Bestway Marine & Energy Technology Co za 15,09 procenata, a Guangzhou Hangxin Aviation Technology Co za 14,07 odsto. Ponderisani berzanski indeks tajvanske berze pao je za 1,57 odsto, produžavajući gubitke od ponedeljka. Ostala azijska tržišta takođe su oslabila. Japanski Nikkei 225 pao je za 1,42 odsto, a azijsko-pacifički MSCI indeks za 1,46 procenata.

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova ponovilo je upozorenje da SAD ne treba da organizuju posetu Pelosi Tajvanu, ističući da bi to dovelo do ozbiljnih posledica. Kineska istočna vojna komanda prikazala je u ponedeljak video snimak naprednog oružja i intenzivnih vežbi obuke, dok je nekoliko dana ranije održala noćnu vežbu u cilju jačanja sposobnosti pilota da brzo uđu u borbeni režim letenja. Prema navodima vojnih stručnjaka, na koje se poziva Russia Today, kineski piloti mogli bi da ispale rafale upozorenja ispred aviona u kojem leti Pelosi. Od američkih pilota očekuje se da će poleteti sa nosača aviona, koji se nalaze u blizini Tajvana.

Predsednica američkog Predstavničkog doma Kongresa trebalo je da poseti Tajvan u aprilu, ali je otkazala posetu nakon što je bila pozitivno testirana na korona virus. Tom prilikom kineska reakcija nije bila dramatična kao ovog puta. Prema oceni američkih analitičara, koji su govorili za televiziju Fox, razlog za sadašnju oštru reakciju Pekinga na najavu posete može da leži u činjenici da su kineski ekonomski pokazatelji za drugi kvartal lošiji od očekivanih. Budući da kineskog predsednika Sija očekuje važan partijski kongres na jesen, kada očekuje produženje mandata, ne treba isključiti da su pretnje upućene SAD deo taktike da se kamuflira neispunjenje ekonomskih ciljeva.

Slična situacija je i u SAD, gde se u novembru održavaju izbori za Kongres. Budući da je inflacija u Americi rekordno visoka, kao i da je zemlja praktično ušla u recesiju, beležeći negativan rast BDP-a u dva uzastopna kvartala, poseta Pelosi Tajvanu može se posmatrati kao prilika za pokazivanje moći u domaćoj javnosti i skretanje pažnje sa svakodnevnih ekonomskih teškoća. Za sada nema zvanične potvrde da će Pelosi, koja je trenutno u Maleziji, posetiti Tajvan

  • IVAN

    29.10.2022 #1 Author

    Ne valja nikako mada videcemo sta ce biti

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...