Kontramere Kine zbog posete Nensi Pelosi Tajvanu

Prekid klimatskog i vojnog dijaloga Pekinga sa Vašingtonom

SvetVesti

5.8.2022 14:07 Autor: Vladimir Jokanović 9

Prekid klimatskog i vojnog dijaloga Pekinga sa Vašingtonom Prekid klimatskog i vojnog dijaloga Pekinga sa Vašingtonom
Kina je prekinula veze sa SAD u nekoliko važnih sfera, od razgovora o klimatskoj krizi do dijaloga između njihovih armija zbog nedavne posete predsednice... Prekid klimatskog i vojnog dijaloga Pekinga sa Vašingtonom

Kina je prekinula veze sa SAD u nekoliko važnih sfera, od razgovora o klimatskoj krizi do dijaloga između njihovih armija zbog nedavne posete predsednice američkog Predstavničkog doma Kongresa Nensi Pelosi (Nancy Pelosi) Tajvanu.

Najava kontramera stigla je dok kineska vojska izvodi velike vojne vežbe oko Tajvana. Kina je ranije najavila sankcije protiv Pelosi i članova njene porodice. Peking je njenu posetu Tajvanu, ranije ove nedelje, ocenio kao „poročnu i provokativnu akciju“, prenosi Guardian.

Otkazane veze obuhvataju razgovore o klimi, dijalog između čelnika kineskih i američkih vojnih institucija, radne sastanke ministara odbrane dve zemlje, kao i mehanizam konsultacija o pomorskoj vojnoj bezbednosti između Kine i SAD.

Tenzije u Tajvanskom moreuzu naglo su eskalirale nakon što je Pelosi u sredu stigla na Tajvan, uprkos ponovljenim oštrim upozorenjima Kine da to ne čini. Nekoliko dana ranije čak je i američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) apelovao na Pelosi da ne putuje na Tajvan, jer je Pentagon ocenio da „nije vreme za posetu“.

Foto: Beta/AP

Kineski Global Times izvestio je nedelju dana ranije da bi ona mogla da bude uključena na kinesku listu sankcija, što bi značilo automatsko zamrzavanje poslova i sredstava koje njena porodica poseduje u Kini. Prema navodima američkih medija, njen suprug Pol Pelosi (Paul Pelosi) zarađuje oko milion dolara godišnje od poslova u Kini.

Pol Pelosi našao se ranije ovog meseca u žiži američke javnosti, nakon što se saznalo da je investirao između milion i pet miliona dolara u akcije kalifornijske kompanije Nvidia koja proizvodi kompjuterske mikročipove.

Transakcija je izvršena nekoliko nedelja pre potencijalnog glasanja u Kongresu, koje bi dalo ogromne subvencije industriji mikročipova u SAD, 52 milijarde dolara, preneo je Fox News. Budući da je Tajvan najveći proizvođač mikročipova u svetu, u SAD se spekuliše da je Pelosi posetila ostrvo imajući i to u vidu.

Vežbe kineske armije primorale su komercijalne brodove da preusmere plovidbu, što je izazvalo poremećaj u regionalnoj i globalnoj ekonomiji. SAD su osudile kinesko lansiranje balističkih projektila tokom vežbi bojevih gađanja, kao „preteranu reakciju“, nakon što je nekoliko kineskih brodova i aviona ušlo u vodeni i vazdušni prostor koji se smatra tajvanskim.

Tagovi
KINA SAD

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...