Završene kineske vojne vežbe oko ostrva

Peking zadržava pravo na preuzimanje Tajvana silom

AnalizaSvetU fokusuVesti

11.8.2022 12:28 Autor: Vladimir Jokanović 3

Peking zadržava pravo na preuzimanje Tajvana silom Peking zadržava pravo na preuzimanje Tajvana silom
Kineska vojska „izvršila je razne zadatke“ oko Tajvana, ali će sprovoditi redovne patrole, saopštila je njena istočna komanda, čime su okončane intenzivne vojne vežbe... Peking zadržava pravo na preuzimanje Tajvana silom

Kineska vojska „izvršila je razne zadatke“ oko Tajvana, ali će sprovoditi redovne patrole, saopštila je njena istočna komanda, čime su okončane intenzivne vojne vežbe kojima je prethodila neželjena poseta predsednice američkog Predstavničkog doma Kongresa Nensi Pelosi (Nancy Pelosi) ostrvu koje Peking smatra svojom teritorijom.

Ministarstvo odbrane Kine saopštilo je da će Peking „raditi sa najvećom iskrenošću i uložiti sve napore za postizanje mirnog ujedinjenja“ sa Tajvanom, prenosi AP. „Ali, nećemo se odreći upotrebe sile i zadržavamo mogućnost da preuzmemo sve neophodne mere, radi zaštite od spoljnog mešanja i svih separatističkih aktivnosti“, navedeno je u saopštenju.

Upravo završene vojne vežbe uključivale su lansiranje balističkih projektila i simulaciju pomorskih i vazdušnih napada na ostrvo. Peking insistira da su njegovi odnosi sa Tajvanom interna stvar, a Tajvan odbacuje tvrdnje Kine, navodeći da samo stanovnici ostrva mogu da odluče o svojoj budućnosti.

Kina je u sredu objavila novi dokument, takozvani white paper pod naslovom „Pitanje Tajvana i ponovno ujedinjenje Kine u novoj eri“, povlačeći svoje ranije obećanje da neće slati trupe i svoje administratore na Tajvan nakon preuzimanja kontrole nad ostrvom, prenosi Reuters.

Foto: Beta/AP

Dokument se tumači kao značajna promena u pogledu odnosa Pekinga prema Tajvanu, budući da se u dva prethodna dokumenta ove vrste, 1993. i 2000. godine Kina obavezala da neće slati svoju vojsku, kao ni administrativno osoblje na Tajvan nakon što bude postignuto „ujedinjenje“.

Prethodni diplomatski predlog Kine Tajvanu za rešenje situacije koja traje od okončanja Kineskog građanskog rata 1949. godine, bio je sličan političkom rešenju za Hong Kong. Od 1997. godine kada se vratio u sastav Kine, Hong Kong je zadržao zaseban politički sistem, koji uključuje višestranačke izbore, ali u najnovijem kineskom dokumentu za Tajvan, to se ne pominje.

Istočna komanda kineske vojske najavila je da će nastaviti da obavlja obuku, organizovanje redovnih patrola borbene gotovosti u pravcu Tajvanskog moreuza i da će odlučno braniti suverenitet i teritorijalni integritet. Tajvansko Ministarstvo odbrane saopštilo je da će se „potpuno prilagoditi raspodelu snaga na osnovu faktora kao što je neprijateljska pretnja“.

Pelosi, čija je nedavna poseta ostrvu bila povod za zaoštravanje situacije oko Tajvana, izjavila je da SAD ne mogu da dozvole da Kina normalizuje novi nivo pritiska na Tajvan. Američka administracija saopštila je da će vojska SAD nastaviti u narednim nedeljama da obavlja rutinske prolaze kroz Tajvanski moreuz, koji smatra međunarodnim plovnim putem.

Vašington je ostao pri svojoj proceni da Kina neće pokušati da izvrši invaziju na Tajvan u naredne dve godine, saopštio je Pentagon ranije ove nedelje.

Tagovi
KINA SAD

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...