Tenzije u Aziji posle posete Nensi Pelosi

Zbog Tajvana otkazan sastanak ministara Kine i Japana

SvetVesti

4.8.2022 14:16 Autor: Vladimir Jokanović 1

Zbog Tajvana otkazan sastanak ministara Kine i Japana Zbog Tajvana otkazan sastanak ministara Kine i Japana
Kinesko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je u četvrtak da je otkazan sastanak šefa kineske diplomatije Vang Jia sa japanskim kolegom, koji je trebalo da... Zbog Tajvana otkazan sastanak ministara Kine i Japana

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je u četvrtak da je otkazan sastanak šefa kineske diplomatije Vang Jia sa japanskim kolegom, koji je trebalo da bude održan na marginama zasedanja organizacije ASEAN u Kambodži.

Peking je otkazao sastanak zbog snažnog nezadovoljstva zajedničkom izjavom zemalja G7 o Tajvanu, saopštilo je kinesko ministarstvo, prenosi Reuters. Ministri spoljnih poslova država G7 uključujući Japan, pozvali su Kinu da reši tenzije oko Tajvanskog moreuza na miran način.

Kina je posebno nezadovoljna delom izjave u kojem G7 poručuje Pekingu da ne koristi posetu predsednice američkog Predstavničkog doma Kongresa Nensi Pelosi (Nancy Pelosi) Tajvanu kao „izgovor za agresivne vojne aktivnosti u Tajvanskom moreuzu“.

Peking je saopštio da „Japan nema pravo da daje neodgovorne primedbe o tajvanskom pitanju“, prenosi CGTN. Kina je odgovorila da posetu Pelosi Tajvanu ranije ove nedelje pokretanjem vojnih vežbi sa bojevom municijom u vodama oko ostrva koje Peking smatra svojom teritorijom.

Šef kineske diplomatije odbacio je izjavu ministara G7, navodeći da ignoriše provokaciju koja je došla iz SAD. Vang je naveo da G7 „neosnovano kritikuje Kinu zbog preduzimanja mera koje su razumni i legitimni koraci za očuvanje njenog suvereniteta i teritorijalnog integriteta“.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...