Američke kompanije AMD i Nvidia odsečene od dela tržišta

SAD blokirale izvoz naprednih mikročipova u Kinu

Hi-techLifestyleSvetVesti

1.9.2022 14:44 Autor: Vladimir Jokanović 2

SAD blokirale izvoz naprednih mikročipova u Kinu SAD blokirale izvoz naprednih mikročipova u Kinu
Američka vlada naložila je kompanijama AMD i Nvidia da obustave prodaju mikročipova visokih performansi Kini. Reč je o proizvodima koji se koriste u tehnologiji... SAD blokirale izvoz naprednih mikročipova u Kinu

Američka vlada naložila je kompanijama AMD i Nvidia da obustave prodaju mikročipova visokih performansi Kini. Reč je o proizvodima koji se koriste u tehnologiji veštačke inteligencije. Peking je tim povodom optužio Vašington za „tehnološku hegemoniju“.

„Vlada SAD nametnula je novi zahtev za licenciranje, koji stupa na snagu odmah, za svaki budući izvoz kompanijskog A100 i budućeg X100 integrisanog kola u Kinu, uključujući Hong Kong i Rusiju“, saopštila je kompanija Nvidia, prenosi Register.

Odluka je deo tekućih napora vlade SAD da se Kini i Rusiji ograniči pristup naprednoj američkoj tehnologiji. Nakon vesti o zabrani vrednost akcija kompanije Nvidia opala je za dva odsto, a kompanije AMD za 3,7 procenata.

Nvidia je upozorila da bi novi zahtevi za izvoznu licencu mogli da ometaju njenu sposobnost da razvije X1000 i da podrži postojeći A100, budući da bi neke operacije trebalo da budu preseljene iz Kine. Kompanija je navela da bi njena prognoza za treći kvartal tekuće godine mogla da bude netačna, budući da uključuje 400 miliona prihoda od prodaje Kini.

Nvidia je saopštila da traži izuzeće od vlasti u vezi sa svojim unutrašnjim razvojem i aktivnostima podrške. Kompanija takođe želi da zameni zabranjene proizvode legalnim za svoje kupce u Kini.

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je u četvrtak da SAD pokušavaju da SAD pokušavaju da nametnu Kini „tehnološku blokadu“ i da održe svoju „tehnološku hegemoniju“, prenosi Financial Times.

AMD je saopštio da je kompaniji naloženo da prestane da isporučuje svoj najbolji akcelerator MI250 u Kinu. AMD je naveo da ne očekuje da će nova pravila imati značajan uticaj na poslovanje. AMD je navodno već obavestio svoje kineske operacije o promenama pravila.

SAD od 2019. godine ograničavaju Kini pristup tehnologiji poluprovodnika, kada je administracija tadašnjeg predsednika Donalda Trampa (Donald Trump) zabranila kineskoj kompaniji Huawei da kupuje vitalnu američku tehnologiju i zabranila da se njena oprema koristi u američkim telekomunikacionim mrežama.

SAD su prošlog meseca zvanični zabranile izvoz četiri tehnologije proizvodnje poluprovodnika, navodeći da su „od vitalnig značaja za nacionalnu bezbednost“. Kina široko primenjuje veštačku inteligenciju za poboljšavanje vladinih usluga i jačanje produktivnosti industrije.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...