ideja da se ekonomski izgledi Rusije dugoročno pogoršaju

Kakav je efekat finansijskih sankcija koje je uveo Zapad?

AnalizaSvetU fokusu

3.3.2022 13:32 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

Kakav je efekat finansijskih sankcija koje je uveo Zapad? Kakav je efekat finansijskih sankcija koje je uveo Zapad?
Kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu, Sjedinjene Američke Države, Ujedinjeno Kraljevstvo, Evropska unija i više od dvadeset drugih zemalja uzvratile su ekonomskim merama... Kakav je efekat finansijskih sankcija koje je uveo Zapad?

Kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu, Sjedinjene Američke Države, Ujedinjeno Kraljevstvo, Evropska unija i više od dvadeset drugih zemalja uzvratile su ekonomskim merama koje su dovele do pada vrednosti rublje, isključile velike ruske banke iz globalnog finansijskog sistema i naškodile državnim firmama i oligarsima bliskim Vladimiru Putinu.

SAD kažu da su njihove akcije pogodile 80 odsto bankarskih sredstava u Rusiji, a EU 70 procenata. Saveznici su takođe preduzeli korake da ograniče pristup Rusije ključnoj tehnologiji, kao što su mikročipovi i laseri; i limitira moguće transakcije kriptovaluta.

Zapadni kreatori politike nisu bili voljni da udare na energetski sektor, doduše, delom iz straha da će izazvati skok cena energije koji bi prouzrokovao ekonomsku štetu i kod kuće – posebno u Evropi, koja se oslanja na Rusiju za otprilike 40 odsto svog uvoza gasa i oko 30 odsto uvoza nafte.

Nije jasno ni kako će ekonomska destabilizacija uticati na Putinov položaj i da li će ga učiniti spremnim da pregovara o političkom okončanju nasilja u Ukrajini, pita se britanski BBC.

Na kraju krajeva, Rusi su i ranije trpeli ekonomsku izolaciju, tako da mogućnost da sebi priušte međunarodna putovanja ili uvezene gurmanske proizvode možda i nije najbitnija stavka kod većine. 

„Sve dok se penzije i dalje isplaćuju i ljudi mogu da uživaju u relativno razumnom životnom standardu“, tumači Kristi Ajronsajd (Kristy Ironside) profesorka ruske i sovjetske istorije na Univerzitetu Makgil, mada se i sama pita da li će se takvo osećanje održati ukoliko se sadašnja situacija nastavi na duži rok.

„Verujem da će postati politički neodrživo da nastavimo da plaćamo Rusiji za naftu, gas ili ugalj“, kaže za BBC profesor Kristofer Miler (Christopher Miller), stručnjak za rusku ekonomiju. 

Profesor Miler kaže da nije optimista da će sankcije naterati Putina da pregovara o Ukrajini. Ali ako se održe, kaže on, barem bi donekle mogle da obuzdaju njegovu moć. „Sve što dotiče finansijski sistem posledično će dovesti do poskupljivanja, što će imati domino efekat na celu rusku ekonomiju“, tvrdi Miler. 

„To će učiniti da se ekonomski izgledi Rusije u narednih nekoliko godina znatno pogoršaju i stoga će ruskoj vladi biti teže da drži svoju unutrašnju političku situaciju pod kontrolom dok istovremeno vodi rat u inostranstvu. „To i jeste cilj sankcija. Stvoriti srednjoročnu i dugoročnu degradaciju finansijskih sposobnosti Rusije“

  • Ika

    3.3.2022 #1 Author

    biće tek katastrofalni efekti

    Odgovori

  • Milovan94

    3.3.2022 #3 Author

    Sankcije će sigurno naškoditi i jednima i drugima, to je neminovno.

    Odgovori

  • ZVE84

    3.3.2022 #4 Author

    Efekat finansijskih sankcija koje je uveo Zapad? BUMERANG!

    Odgovori

  • GOCA BG

    3.3.2022 #5 Author

    Trpece Rusija,ali mnogo vise sve zemlje koje su im uvele sankcije…

    Odgovori

  • GINKO

    4.3.2022 #6 Author

    Kome su i kada sankcije dobro donele, da to ostaje među njima pa i nekako, ali na žalost uvek najviše narod ispašta.

    Odgovori

  • ZVEZDICA01

    5.3.2022 #7 Author

    Katastrofa za sve.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...