Velika Britanija sankcioniše ruske milijardere

Roman Abramovič rasprodaje imovinu u Londonu

U fokusuVesti

2.3.2022 13:46 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

Roman Abramovič rasprodaje imovinu u Londonu Roman Abramovič rasprodaje imovinu u Londonu
Roman Abramovič (Roman Abramovich) rasprodaje svoju imovinu u Londonu, navodi član britanskog parlamenta Kris Brajant (Chris Bryant). Kako je britanski političar saopštio u parlamentu,... Roman Abramovič rasprodaje imovinu u Londonu

Roman Abramovič (Roman Abramovich) rasprodaje svoju imovinu u Londonu, navodi član britanskog parlamenta Kris Brajant (Chris Bryant).

Kako je britanski političar saopštio u parlamentu, ruski milijarder je prestravljen mogućnošću da bude sankcionisan, zbog čega prodaje još jedan stan u Londonu. Velika Britanija je sankcionisala više od 100 ruskih pojedinaca i entiteta, a Abramovič za sada nije na listi, piše Bloomberg.

Od kada je doneta ova mera, britanski političari vrše pritisak na ruskog milijardera, u čijem vlasništvu je i fudbalski klub Chelsea.

U subotu, 27. februara, Abramovič je direktno upravljanje klubom prepustio poverenicima i humanitarnoj fondaciji, a zainteresovani investitori vrebaju vesti o potencijalnoj prodaji. Brajant je izjavio da Abramovič ne bi trebalo da poseduje engleski fudbalski klub.

Osim Abramovičeve rasprodaje, rusku poslovnu elitu uzdrmala je i vest da su akcije digitalne banke Tinkoff, u vlasništvu milijardera Olega Tinkova, na Londonskoj berzi izgubile više od 90 odsto vrednosti od početka ruske invazije na Ukrajinu.

Oleg Tinkov je za manje od mesec dana izgubio više od pet milijardi dolara, a ove nedelje je izgubio status milijardera.

Kako procenjuje Forbes, trenutno bogatstvo Olega Tinkova iznosi oko 800 miliona dolara. Veći deo njegovog bogatstva povezan je sa Tinkoff bankom, čija je tržišna kapitalizacija sa 23 milijarde, koliko je iznosila u novembru, pala na tek nešto iznad jedne milijarde dolara.

Po zatvaranju berze u Moskvi, Tinkoff banka i druge ruske kompanije listirane i na berzi u Londonu zabeležile su oštar pad akcija.

Cene akcija ruske naftne kompanije Lukoil, u vlasništvu milijardera Vagita Alekperova, pale su gotovo 93 odsto.

  • FLAME

    2.3.2022 #1 Author

    Ako je ovo istina, onda se zaista sprema nešto opasno.

    Odgovori

  • ZVE84

    2.3.2022 #2 Author

    Ha ha! Ruski milioneri sigurno neće propasti zbog sankcija koje se uvode… To su ipak RUSKI milioneri 😉

    Odgovori

  • Milovan94

    2.3.2022 #3 Author

    Po mom mišljenju i bolje što rasprodaje, neka taj novac uloži u svoju zemlju.

    Odgovori

  • LIMUN ŽUT

    2.3.2022 #4 Author

    Ovo je samo znak da je nastupio period velikih promena na globalnom nivou.

    Odgovori

  • NINO

    2.3.2022 #5 Author

    Dok se nekom ne smrkne, nekom ne svane!

    Odgovori

  • JANA

    12.3.2022 #6 Author

    Valjda su mu staviki zabranu na finansije ,ne moze nista da uradi ..

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    14.3.2022 #7 Author

    Prestravljen? Preteška reč. Ne bih rekla da je Prestravljen jer on ima ogromnu imovinu i van Engleske ali covek nece da dozvoli da mu otimaju imovinu.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...