Trgovanje memorijskim karticama najugroženiji deo industrije poluprovodnika

Proizvođači mikročipova upozoravaju na smanjeni broj porudžbina za izvoz

Hi-techPoslovanjeSvetVesti

17.8.2022 09:29 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Proizvođači mikročipova upozoravaju na smanjeni broj porudžbina za izvoz Proizvođači mikročipova upozoravaju na smanjeni broj porudžbina za izvoz
Sve veća zabrinutost u vezi sa potražnjom poluprovodnika potresa severnoazijske izvoznike u sferi visoke tehnologije, koji su u tom pogledu uvek bili predvodnici u... Proizvođači mikročipova upozoravaju na smanjeni broj porudžbina za izvoz

Sve veća zabrinutost u vezi sa potražnjom poluprovodnika potresa severnoazijske izvoznike u sferi visoke tehnologije, koji su u tom pogledu uvek bili predvodnici u međunarodnoj ekonomiji.

Južnokorejski giganti Samsung Electronics i SK Hynix signalizirali su da planiraju da smanje investicione troškove, a s one strane Istočnog kineskog mora proizvođač mikročipova Taiwan Semiconductor Manufacturing, izgleda, ima iste planove.

U poslednjih nekoliko nedelja glavni proizvođači mikročipova Micron Technology, Nvidia, Intel i Adbanced Micro Devices upozorili su na manji broj porudžbina za izvoz, piše Bloomberg.

U kompaniji Gartner predviđaju nagli prekid jednog od najboljih ciklusa u industriji mikročipova. Prema firmi za istraživanja tržišta rast prihoda će ove godine biti snižen na samo 7,4 odsto sa 14 odsto, koliki je bio samo tri meseca ranije. Iz kompanije Gartner predviđaju da će u 2023. godini pasti na 2,5 odsto.

Kada je u pitanju tržište poluprovodnika, čija se ukupna vrednost procenjuje na 500 milijardi dolara, trgovanje memorijskim karticama je najugroženiji segment. Prodaja čipova sa dinamičkom memorijom sa nasumičnim pristupom (DRAM) kompanija Samsung i SK Hynix, koji čuvaju delove podataka, ključna je za trgovanje poluprovodnicima u Južnoj Koreji.

Sledeće godine rast potražnje za DRAM karticama će verovatno porasti za 8,3 odsto, što je najslabiji zabeleženi rast, navodi kompanija za istraživanja tehnološkog tržišta TrendForce, koja vidi da će zalihe porasti za 14,1 odsto.

U kompaniji Samsung je beležen ubrzan rast prodaje dok je potražnja bila u skladu sa zalihama. Kako izgledi postaju sve pesimističniji, vrednost akcija kompanije Samsung pada, ali još uvek povremeno beleži oporavak i zarade koje su bolje od očekivanih.

Korejski izvoz se dugo povezivao sa globalnim trgovanjem, a pad ovog tržišta je još jedan od signala koji ukazuju tešku poziciju u kojoj će se naći svetska ekonomija.

Iz kompanije Micron Technology, trećeg najvećeg proizvođača čipova na svetu, prošle nedelje stiglo je upozorenje o pad potražnje, koje je podstaklo rasprodaju akcija proizvođača čipova širom sveta.

  • kaćica

    21.8.2022 #1 Author

    I kod njih posao staje,svuda kriza.

    Odgovori

  • GOCA BG

    21.8.2022 #2 Author

    Imaju problem sa logistikom,kao i svi…

    Odgovori

  • GOCA BG

    21.8.2022 #3 Author

    Nestabilnost na trzistu i dovodi do smanjenja…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...