za volatilnost postoji više razloga

Fitch Ratings: Proizvođači čipova suočavaju se sa problemima u lancu snabdevanja

BiznisSvetU fokusu

11.8.2022 19:56 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Fitch Ratings: Proizvođači čipova suočavaju se sa  problemima u lancu snabdevanja Fitch Ratings: Proizvođači čipova suočavaju se sa  problemima u lancu snabdevanja
Globalni proizvođači poluprovodnika suočavaju se sa povećanom promenljivošću prihoda i novčanih tokova. Neki od glavnih razloga za volatilnost su problemi u lancu snabdevanja, povišene... Fitch Ratings: Proizvođači čipova suočavaju se sa  problemima u lancu snabdevanja

Globalni proizvođači poluprovodnika suočavaju se sa povećanom promenljivošću prihoda i novčanih tokova. Neki od glavnih razloga za volatilnost su problemi u lancu snabdevanja, povišene mere protekcionizma u nekim zemljama, geopolitička nestabilnost i intervencije vlada u monetarnoj i fiskalnoj politici, navodi se u saopštenju rejting agencije Fitch Ratings.

Na strani potražnje, slabljenje prodaje potrošačke elektronike, računara i pametnih telefona opterećuje proizvođače čipova, uzrokujući da smanje svoje kapitalne izdatke, dodaje se u saopštenju, prenosi Anadolu Agency.

Zakon o čipovima i nauci američke vlade vredan 52 milijarde dolara koji je usvojen u utorak trebalo bi da ubrza proizvodnju poluprovodničkih kapaciteta u zemlji, istakao je Fitch.

Zakon prati slične akcije koje je preduzela Evropska unija osmišljena da odvikne lanac snabdevanja poluprovodnicima od preteranog oslanjanja na jugoistočnu Aziju i ublaži tržišna ograničenja.

U svojoj analizi Fitch je primetio da su vladine investicije i podrška u nekim azijskim zemljama preoblikovale industriju poluprovodnika u poslednjih 20 godina, tokom kojih je udeo SAD u globalnom sektoru proizvodnje čipova opao za 30 odsto.

U kratkoročnom periodu, proizvođači čipova takođe rizikuju preterano ulaganje u proizvodne kapacitete i globalni ekonomski pad, navodi agencija.

„Usporavanje globalnog ekonomskog rasta i agresivno povećanje kapaciteta mogli bi da preokrenu povoljno okruženje ponude/potražnje za poluprovodnicima u 2023. godini, što bi rezultiralo viškom kapaciteta koji bi mogao da opstane u periodu 2024-2025“, navodi se u saopštenju.

Globalna ekonomija se bori sa nedostatkom poluprovodnika od početka pandemije Covid-19, jer su fabrike čipova zatvorene. Ponovno otvaranje izazvalo je porast globalne potražnje usled ograničene ponude.

Kriza čipova utiče na 169 industrija na ovaj ili onaj način, od elektronike do automobilske i zdravstvene opreme, prema podacima Goldman Sachs-a, američkoj multinacionalnoj investicionoj banci i kompaniji za finansijske usluge.

  • TATJANA

    11.8.2022 #1 Author

    Normalno da zavise jedni od drugih

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    12.8.2022 #2 Author

    U ovoj oblasti je konkurencije velika a sada su okolnosti posebne pa je time i rizik veći.

    Odgovori

  • GOCA BG

    13.8.2022 #3 Author

    Lanac snadbevanja kada je los onda svi trpe…

    Odgovori

  • LUKA

    14.8.2022 #4 Author

    Problem je ogranicene ponude

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...