kompanija nastavlja sa vlastitim dizjanom čipova, ali razvija i saradnju sa drugim firmama

Volkswagen ulazi u partnerstvo sa STMicroelectronics u razvoju čipova

AutomobiliBiznisInfrastrukturaPoslovanjeU fokusuVesti

21.7.2022 09:25 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Volkswagen ulazi u partnerstvo sa STMicroelectronics u razvoju čipova Volkswagen ulazi u partnerstvo sa STMicroelectronics u razvoju čipova
Volkswagenova softverska jedinica Cariad objavila je da ulazi u partnerstvo sa švajcarskim STMicroelectronics (STM) za razvoj mikročipova za umrežavanje u svojim novim modelima. Cariad... Volkswagen ulazi u partnerstvo sa STMicroelectronics u razvoju čipova

Volkswagenova softverska jedinica Cariad objavila je da ulazi u partnerstvo sa švajcarskim STMicroelectronics (STM) za razvoj mikročipova za umrežavanje u svojim novim modelima.

Cariad je saopštio da je cilj da se proizvedu procesore i sistemi koji omogućuju tesno povezivanje kontrolnih jedinica i složenih kontrolnih funkcija.

Volkswagen je najavio da će nastaviti s vlastitim dizajnom čipova, ali u početku namerava da razvija hardver u saradnji s drugim firmama. Već je sklopio ugovore o partnerstvu s kompanijama Bosch u Nemačkoj i Qualcomm u SAD.

Saradnja sa STM-om značiće pomak od dosadašnje prakse u nabavci čipova – Volkswagen ima za cilj kupovinu važnih komponenti od dobavljača elektronske opreme, a ne samo od svojih tradicionalnih dobavljača iz automobilskog sektora.

Murat Aksel (Murat Aksel), član uprave Volkswagena odgovoran za nabavku, rekao je da će to da osigura da se naprave upravo čipovi koji su potrebni za njihove automobile, prenosi SEEbiz.

Problemi u lancima snabdevanja, koji posebno utiču na čipove, uzrokovali su ozbiljne probleme za firmu tokom prošle godine, što je rezultiralo zatvaranjem proizvodnih pogona na duži period.

Vozila s dodatnom opremom trenutno zahtevaju do 100 pojedinačnih upravljačkih jedinica. Volkswagenov cilj je standardizacija, postavljanje tehničkih standarda i smanjenje troškova proizvodnje.

Problemi s koordinacijom između robnih marki grupe doveli su do zastoja u Cariadu. Radovi u Volkswagenu, kao i kompanijama Audi i Porsche, trenutno se odvijaju paralelno pre završetka objedinjene platforme, prenosi SEEbiz.

Izvršni direktor Cariada Dirk Hilgenberg (Dirk Hilgenberg) zajednički projekt sa STM-om vidi kao važan u tom pogledu.

„Korišćenje objedinjene, idealno prilagođene arhitekture u svim upravljačkim uređajima daje nam ogroman podsticaj za efikasan razvoj naše softverske platforme“, rekao je.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...