Prvi čovek automobilskog giganta apelovao za mir

Bes Ukrajinaca zbog izjave šefa Volkswagena

EUSvetU fokusuVesti

10.5.2022 14:41 Autor: Vladimir Jokanović 5

Bes Ukrajinaca zbog izjave šefa Volkswagena Bes Ukrajinaca zbog izjave šefa Volkswagena
Predsedavajući Upravnog odbora Volkswagen Group Herber Dies (Herbert Diess) izazvao je oštre kritike Kijeva, nakon što je pozvao EU da teži pregovorima o mirovnom... Bes Ukrajinaca zbog izjave šefa Volkswagena

Predsedavajući Upravnog odbora Volkswagen Group Herber Dies (Herbert Diess) izazvao je oštre kritike Kijeva, nakon što je pozvao EU da teži pregovorima o mirovnom rešenju za rat u Ukrajini, zarad evropske ekonomije. „Mislim da bi trebalo da učinimo sve da zaista zaustavimo ovaj rat i vratimo se pregovorima i pokušajima da ponovo otvorimo svet“, rekao je Dies.

On je izneo stav da ne treba odustati od otvorenih tržišta i slobodne trgovine, kao ni od pregovora i „pokušaja da se nagodimo“, rekao je Dies, prenosi Financial Times. Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba poručio je Diesu tim povodom da bi „najbolja strategija za veliki nemački biznis bila da se u potpunosti prekinu poslovne veze sa Rusijom“.

Kuleba je naveo da bi Rusiju zatim trebalo pozvati da zaustavi rat i da se vrati diplomatiji. Ambasador Ukrajine u Berlinu Andrij Meljnik rekao je da bi „u Kijevu ljudi više voleli“ da se prvi čovek VW obratio lično predsedniku Rusije Vladimiru Putinu, čoveku koga dobro poznaje i čoveku koji je pokrenuo rat i razaranje Ukrajine. On je dodao da Dies treba da „pozove Kremlj da odmah prekine borbene operacije protiv civilnog stanovništva Ukrajine“.

Diesova poruka o potrebi za nagodbom došla je dan nakon što je nemački kancelar Olaf Šolc (Olaf Scholz) obećao da će nastaviti da snabdeva Ukrajinu oružjem, dodajući da „kapitulacija pred grubom silom“ nije opcija za Evropu. Iako je nemačka industrija javno podržala Šolcov stav, poremećaji u lancima snabdevanja pogoršani ratom, nastavljaju da štete Volkswagenu.

Dies je ocenio da će Evropa i Nemačka najviše patiti ukoliko globalna trgovina nastavi da stagnira, što bi bilo loše za ceo svet. U Nemačkoj je u toku rasprava da li bi zemlja mogla da izdrži iznenadni prekid isporuka ruskog gasa. Prema najnovijoj vladinoj studiji, nemačka privreda mogla bi da izgubi oko 12 odsto svoje godišnje proizvodnje, ukoliko snabdevanje bude naglo obustavljeno.

  • SNEZANA

    10.5.2022 #1 Author

    Mislim da je covek dao sasvim korektnu i ispravnu izjavu,miru treba da teze.

    Odgovori

  • STRELAC

    10.5.2022 #2 Author

    A sta je trebalo da uradi,da pozove EU da napadnu Rusiju?Ne razumem,covek poziva na mir pa makar i iz ekonomiskih razloga,treba valjda da se zivot nastavi i posle ovoga?!!

    Odgovori

    • IVAN

      11.5.2022 #3 Author

      Njima je u interesu izgleda da se rat nastavi.

      Odgovori

  • GOCA BG

    10.5.2022 #4 Author

    Ovo je izjava iz ekonomskih i finansijskih razloga,a politika u pozadini…

    Odgovori

  • MAJALG

    14.5.2022 #5 Author

    Ovo je komentar po principu ko razume shvatice, a svi su shvatili da je sve vestacki i da je ovo rat svetskih mocnika protiv Rusije, a Ukrajina je samo koletaralna steta.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...