dve kompanije će na buduće izazove dati fleksibilne odgovore

Samsung i SK hyinx suočavaju se sa negativnim pritiskom usled pada potražnje za čipovima

Firme u fokusuHi-techSvetU fokusu

10.8.2022 20:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Samsung i SK hyinx suočavaju se sa negativnim pritiskom usled pada potražnje za čipovima Samsung i SK hyinx suočavaju se sa negativnim pritiskom usled pada potražnje za čipovima
Samsung Electronics i SK hynix, dva nacionalna giganta u proizvodnji poluprovodnika, suočavaju se sa rastućim negativnim rizicima jer će se potražnja za čipovima smanjiti... Samsung i SK hyinx suočavaju se sa negativnim pritiskom usled pada potražnje za čipovima

Samsung Electronics i SK hynix, dva nacionalna giganta u proizvodnji poluprovodnika, suočavaju se sa rastućim negativnim rizicima jer će se potražnja za čipovima smanjiti zbog umanjenog raspoloženja potrošača prigušenog strahom od visoke inflacije i recesije, kažu zvaničnici i analitičari industrije.

Oni predviđaju da bi tržište memorijskih čipova u drugoj polovini 2022. godine moglo biti ispod tržišnih očekivanja jer se slaba potražnja za poluprovodnicima zbog smanjenja potrošnje računara i pametnih telefona postepeno širi na servere, centre podataka i druge industrijske sektore, piše Korea Times.

Signal upozorenja se može videti iz Micron-a, značajnog igrača u poslovanju sa memorijskim čipovima, uz navedene kompanije. Američki proizvođač čipova je 9. avgusta predvideo da se očekuje da će prognoza prodaje za četvrti kvartal u poređenju sa prethodnim tromesečnim periodom pasti ispod projekcije napravljene krajem juna, koja je bila između 6,8 milijardi i 7,6 milijardi dolara.

Sandžai Mehrotra ( Sanjay Mehrotra ), izvršni direktor kompanije Micron, rekao je da je tržište čipova gore od njegovog predviđanja i da kompanija vidi slabu potražnju koja se širi u sektoru poluprovodnika.

Kako Micron predviđa, industrija čipova je procenila da će rast bitova DRAM memorijskih čipova 2023. godine biti istorijski nizak. Rast bita se odnosi na količinu proizvedenih čipova i cifra se koristi kao barometar koji meri status tržišta poluprovodnika. Ukratko, veći rast bitova znači veću potražnju.

 TrendForce, pratilac tržišta čipova, nedavno je saopštio da će „rast potražnje na tržištu DRAM-a iznositi samo 8,3 odsto u 2023. godini, ispod 10 odsto po prvi put u istoriji, i daleko niže od rasta bitova na strani ponude od približno 14,1 odsto“, dodajući da je tržište DRAM-a „ozbiljno preopterećeno bar u 2023. i da bi cene mogle da nastave da opadaju“.

Zbog slabljenja potražnje, i Samsung i SK hynix saopštili su da će „fleksibilno odgovoriti“ na izglede za drugu polovinu ove godine, navodeći da je sve teško predvideti tržište zbog rastuće neizvesnosti.

Zbog upozorenja koja dolaze iz cele industrije čipova, cene akcija Samsung Electronics-a i SK hynix-a pale su u sredu za 1,5 odsto na 59.100 vona, odnosno,3.47 odsto na 91.800 vona.

  • SUNCOKRET

    10.8.2022 #1 Author

    Štednja na sve strane, rat i korona su probudili strah u ljudima.

    Odgovori

  • VILENJAK

    14.8.2022 #2 Author

    Rat je postao izgovor za sva poskupljenja i nestašice.

    Odgovori

  • GOCA BG

    14.8.2022 #3 Author

    Neizvesnost kod ljudi i strah odrazava se na kupovinu…

    Odgovori

  • GOCA BG

    14.8.2022 #4 Author

    Ne moze se bilo sta ptedvideti,situacija se menja i sve je neizvesno…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...