Američki državni sekretar putuje u Peking

Neizvestan sastanak Blinkena sa Sijem

Svet

3.2.2023 14:31 Autor: Vladimir Jokanović 0

Neizvestan sastanak Blinkena sa Sijem Neizvestan sastanak Blinkena sa Sijem
Američki državni sekretar Entoni Blinken (Antony Blinken) trebalo bi da se sastane sa kineskim predsednikom Si Đinpingom u nedelju ili ponedeljak tokom svoje dvodnevne... Neizvestan sastanak Blinkena sa Sijem

Američki državni sekretar Entoni Blinken (Antony Blinken) trebalo bi da se sastane sa kineskim predsednikom Si Đinpingom u nedelju ili ponedeljak tokom svoje dvodnevne posete Pekingu. U isto vreme, odnosi dve zemlje dodatno su poremećeni informacijom da teritoriju SAD nadleće kineski špijunski balon veličine tri školska autobusa.

SAD su preuzele „brigu“ o balonu kada je ušao u američki vazdušni prostor, posmatrajući ga iz vojnih aviona. Balon trenutno putuje na visini znatno iznad one za komercijalni vazdušni saobraćaj i ne predstavlja vojnu ili fizičku pretnju ljudima na zemlji, saopštio je Pentagon.

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova navelo je da političari i javnost treba da se uzdrže od zaključaka „pre nego što budemo imali jasno razumevanje činjenica“ o izveštajima o špijunskom balonu. Portparolka ministarstva Mao Ning rekla je da nema informacije da se putovanje Blinkena u Kinu proteći prema planiranom rasporedu, prenosi AP.

Ukoliko bude došlo do susreta Blinkena sa Sijem, biće to prvi susret državnog sekretara SAD sa kineskim predsednikom od 2017. godine. Prema neimenovanim izvorima na koje se poziva Financial Times, sastanak Blinkena i Sija ugovoren je u novembru, kada je ocenjeno da bi trebalo pronaći način za stabilizaciju turbulentnih odnosa dve zemlje.

Blinkenova poseta označava novu fazu pojačanog angažmana između dve zemlje nakon veoma teškog perioda pandemije Covid-19 i tenzija oko Tajvana. Američka ministarka finansija Dženet Jelen (Janet Yellen), koja se u januaru u Cirihu sastala sa visokim kineskim ekonomskim zvaničnikom Liu Heom, posetiće Kinu kasnije ove godine.

Američki analitičari ocenjuju da ukoliko Si Đinping bude odlučio da se sastane sa Blinkenom, to će biti još jedan u nizu nedavnih signala kineskog predsednika o želji da promeni ton, ako ne i suštinu odnosa SAD i Kine. Kako oni navode, Peking je u kampanji koja je osmišljena da ubedi američka preduzeća da ne premeštaju svoje lance snabdevanja iz Kine.

Odnosi Kine i SAD opisuju se kao najgori od uspostavljanja diplomatskih odnosa 1979. godine. Tenzije su porasle u avgustu kada je Kina održala velike vojne vežbe oko Tajvana kao odgovor na posetu ostrvu tadašnje predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi (Nancy Pelosi).

Očekuje se će se Blinken sastati sa Vang Jijem, direktorom Kancelarije za spoljne poslove Kine, kao i sa bivšim ambasadorom Kine u SAD Ćin Gangom, koji je preuzeo dužnost ministra spoljnih poslova. Stejt department, kao i kineska ambasada u Vašingtonu nisu želeli da komentarišu detalje Blinkenove predstojeće posete Kini.

Tagovi
KINA SAD

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...