Nova eskalacija u Tajvanskom moreuzu

Kina izvela velike vojne vežbe zbog „američke provokacije“

SvetU fokusu

26.12.2022 10:49 Autor: Vladimir Jokanović 0

Kina izvela velike vojne vežbe zbog „američke provokacije“ Kina izvela velike vojne vežbe zbog „američke provokacije“
Kina je tokom vikenda izvela svoje najveće vojne manevre u blizini Tajvana od avgusta, nakon što su SAD usvojile godišnji budžet za odbranu u... Kina izvela velike vojne vežbe zbog „američke provokacije“

Kina je tokom vikenda izvela svoje najveće vojne manevre u blizini Tajvana od avgusta, nakon što su SAD usvojile godišnji budžet za odbranu u kojem je 10 milijardi dolara predviđeno za pomoć Tajvanu.

Za 24 sata do ponedeljka ujutro, 47 aviona kineske vojske ušlo je u identifikacionu zonu tajvanske protivvazdušne odbrane, a najmanje 41 avion preleteo je preko srednje linije Tajvanskog moreuza, saopštilo je tajvansko ministarstvo odbrane, prenosi Financial Times.

Bio je to treći najveći broj dnevnih kršenja samoproglašene tampon zone i najveći broj od 5. avgusta, kada je Peking održao jednonedeljnu vojnu vežbu kao odgovor na posetu predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi (Nancy Pelosi) Tajvanu.

Kina je poslednjih godina stalno povećavala obim svojih vazdušnih i pomorskih operacija u blizini Tajvana, uključujući povećan nivo aktivnosti od avgustovskog zastoja. Vežbe održane u nedelju bile su prve od avgusta koje je kineska vojska zvanično najavila.

Vojska je organizovala „zajedničke patrole borbene gotovosti i zajedničke vežbe udarnih vatrenih snaga“, navedeno je u saopštenju komande, u kojem se dodaja da je „ovo odlučan odgovor na trenutnu eskalaciju dosluha i provokacija SAD i Tajvana“.

Vežbe su usledile nakon što je američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) u petak potpisao zakon o godišnjoj potrošnji na odbranu. Zakon uključuje odredbu za 10 milijardi dolara vrednu bezbednosnu pomoć Tajvanu, a Kina je tim povodom izrazila „snažno nezadovoljstvo i odlučno protivljenje“ zakonu.

„Slučaj ignoriše činjenice da bi se preuveličla ‘kineska pretnja’, bezobzirno se meša u unutrašnje stvari Kine i napada i blati Komunističku partiju Kine, što su ozbiljne političke provokacije“, saopštilo je kinesko Ministarstvo spoljnih poslova.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...