Ne jenjavaju tenzije nakon posete Nensi Pelosi ostrvu

Nastavljene kineske vojne vežbe oko Tajvana

AnalizaSvetU fokusuVesti

9.8.2022 11:31 Autor: Vladimir Jokanović 1

Nastavljene kineske vojne vežbe oko Tajvana Nastavljene kineske vojne vežbe oko Tajvana
Kineski vojni manevri koji su započeti prošle nedelje kao odgovor na posetu predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi (Nancy Pelosi) Tajvanu nastavljeni su... Nastavljene kineske vojne vežbe oko Tajvana

Kineski vojni manevri koji su započeti prošle nedelje kao odgovor na posetu predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi (Nancy Pelosi) Tajvanu nastavljeni su uprkos prvobitnoj najavi Pekinga da će biti okončani u nedelju.

Istočna vojna komanda kineske armije saopštila je u utorak da je nastavila da održava vojne vežbe na moru i u vazdušnom prostoru oko ostrva Tajvan sa fokusom na blokade i logistiku snabdevanja, prenosi Reuters. Kineska vojska u međuvremenu je obustavila bojeva gađanja.

Peking je rasporedio borbene avione, ratne brodove i balističke rakete simulirajući blokadu Tajvana, a vojni analitičari ocenjuju da formacija kineske armije odgovara potencijalnoj pripremi za invaziju ostrva koje Kina smatra delom svoje teritorije.

Tajvanska vojska saopštila je da su kineski avioni u nedelju izveli 66 letova, dok su 22 aviona prešla srednju liniju, nezvaničnu granicu koja razdvaja Kinu i Tajvan. U pomorskim manevrima u Tajvanskom moreuzu angažovano je 14 brodova. Takođe je navedeno da su tajvanske protivbrodske rakete i sistemi Patriot bile u pripravnosti.

Foto: Beta/AP

Predsednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) u svojoj prvoj izjavi nakon posete Nensi Pelosi Tajvanu izrazio je zabrinutost što Peking „ide tako daleko“, ali je ocenio da neće učiniti ništa više od onoga što već jesu, prenosi Deutsche Welle. Bela kuća saopštila je nešto kasnije da „osuđuje eskalaciju“, kao i da su potezi Kine „provokativni i neodgovorni“, kao i da povećavaju rizik od pogrešne računice.

Međutim, šef tajvanske diplomatije Jozef Vu rekao je da Kina koristi vojne vežbe velikih razmera kako bi se pripremila za invaziju na Tajvan. On je istakao da nastavak kineskih vojnih vežbi neće uplašiti Tajvan, kao i da neće oslabiti moral njegovih stanovnika.

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji rekao je da Tajvan nije deo SAD, nego kineska teritorija. „SAD učestvuju u smicalici po pitanju Tajvana, a postupci Kine prema Tajvanu bili su pravedni, primereni i zakoniti. Usmereni na očuvanje svetog suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje“, rekao je Vang.

Najviši kineski vojni zvaničnici navodno nisu odgovorili na višestruke pozive svojih američkih kolega u poslednjih nekoliko dana, prenosi Politico, pozivajući se na više neimenovanih izvora u SAD. Prema izvorima, američki ministar odbrane Lojd Ostin (Lloyd Austin) i glavnokomandujući američke vojske Mark Mili (Mark Milley) pokušali su da razgovaraju sa kineskim kolegama, ali niko nije odgovorio na njihove telefonske pozive.

Kina je prošle nedelje saopštila da je prekinula veze sa SAD u nekoliko važnih sfera, od razgovora o klimatskoj krizi do dijaloga između njihovih armija. Otkazane veze obuhvataju dijalog između čelnika kineskih i američkih vojnih institucija, radne sastanke ministara odbrane dve zemlje, kao i mehanizam konsultacija o pomorskoj vojnoj bezbednosti između Kine i SAD.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...