Pokušaji normalizacije odnosa Kine i Zapada

Korak napred, dva koraka nazad

PoslovanjeSvet

24.6.2023 12:12 Autor: Vladimir Jokanović 7

Korak napred, dva koraka nazad Korak napred, dva koraka nazad
Proteklu nedelju obeležio je niz spoljnopolitičkih događaja i izjava iz sfere navodne normalizacije međusobnih odnosa Kine i Zapada. Najpre je američki državni sekretar Entoni... Korak napred, dva koraka nazad

Proteklu nedelju obeležio je niz spoljnopolitičkih događaja i izjava iz sfere navodne normalizacije međusobnih odnosa Kine i Zapada. Najpre je američki državni sekretar Entoni Blinken (Anthony Blinken) posetio Peking u cilju stabilizacije bilateralnih odnosa, ali je predsednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) samo dan kasnije izjavio da je kineski predsednik Si Đinping diktator.

Tog dana je nemački kancelar Olaf Šolc (Olaf Sholz) uz vojne počasti ugostio kineskog premijera Li Ćijanga u Berlinu, gde su održane vladine konsultacije posle više godina.

Nakon toga predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (Ursula von der Leyen) pozvala je zemlje članice EU da podrže predlog za strože ekonomske mere zaštite od rivala, uključujući Kinu, kao i Rusiju.

EU razmatra niz alata za suprotstavljanje rastućoj spremnosti Kine i Rusije da iskoriste trgovinu i kontrolu kritičnih lanaca snabdevanja u svoju geopolitičku prednost, navedeno je u predlogu EK, prenosi Euractiv. U dokumentu EK i šef evropske diplomatije Žozep Borelj (Josep Borrell) predložili su alate za identifikovanje novih eksternih rizika i jačanje otpornosti ekonomije.

„Agresorski rat Rusije protiv Ukrajine pokazao je kako preveliko oslanjanje na bilo koju državu, posebno kada ona ima sistemski različite modele i interese, smanjuje strateške opcije Evrope i dovodi u opasnost naše ekonomije i građane“, navedeno je u dokumentu. Takođe se dodaje da EU potreban sveobuhvatan i strateški pristup ekonomskoj bezbednosti, a to uključuje promovisanje tehnološke prednosti u strateškim sektorima.

To se posebno odnosi na nove tehnologije u nastajanju, gde su granice između civilnog i vojnog sektora zamagljene, a to su kvantno računarstvo, poluprovodnici, veštačka inteligencija, 6G, biotehnologije i robotika. Istovremeno, mnoge zemlje članice, uključujući Nemačku i Francusku, oprezne su u zauzimanju američkih strateških linija, jer brane svoje opsežne trgovinske i poslovne veze sa Kinom, prenosi Financial Times.

Foto: Youtube screenshot

Kada je u pitanju borba protiv kineske invazije električnih automobila, evropske velesile za proizvodnju automobila Nemačka i Francuska imaju oprečne stavove. Volkswagen, Mercedes-Benz i BMW nipošto ne žele sveopšti trgovinski rat sa Pekingom oko električnih vozila, dok francuski Renault i Stellantis zagovaraju podizanje trgovinskih prepreka i zaštitu domaće industrije carinama.

To je strateška računica koju tim EK za trgovinsku odbranu treba da odmeri dok se odlučuje da li EU treba da objavi trgovinski rat kineskim električnim vozilima. Lideri EU razgovaraće o dokumentu na samitu iduće nedelje. Holandska vlada, koja je najavila da će ograničiti izvoz najnaprednijih mašina za proizvodnju čipova u Kinu, izrazila je oprez u vezi sa idejom uvođenja carina, a većina zemalja EU se protivi toj vrsti protekcionizma.

Vašingon je za to vreme takođe pristupio usklađivanju odnosa sa Pekingom nakon više godina pogoršanja odnosa. Državni sektretar SAD izjavio je prilikom prošlonedeljne posete Pekingu da je njegova zemlja postigla „napredak“ u stabilizaciji bilateralnih odnosa. On je ocenio da obe zemlje „imaju obavezu da odgovorno upravljaju ovim odnosom“.

Izgledalo je da je učinjen prvi korak ka vraćanju odnosa dve najveće svetske ekonomske sile u normalne tokove kada se Bajden oglasio izjavom da je Si diktator. Peking je reagovao na tu izjavu, nazivajući je „otvorenom političkom provokacijom“. Reakcija Pekinga primljena je u javnosti kao očekivana, dok mnogi mediji ističu da je „nejasan“ motiv Bajdenove izjave.

Povod za Bajdenovu izjavu mogao bi da bude neuspeh Blinkenove diplomatske misije u Pekingu. Jedan od glavnih ciljeva njegove posete Kini, kako navodi Advance.hr, bilo je da osigura ponovno uspostavljanje direktne vojne komunikacije između Kine i SAD. Kako navode izvori upoznati sa tokom razgovora, Kina je ponovo odbacila taj predlog.

Podsetimo, Peking je prošlog meseca odbio zahtev američkog sekretara odbrane Lojda Ostina (Lloyd Austin) da razgovara sa svojim kineskim kolegom.

  • HANA

    25.6.2023 #1 Author

    Političke i ekonomske igre dve sile.
    Velike igre

    Odgovori

  • MAXMAD

    25.6.2023 #3 Author

    Klin, ploča i tako u krug!

    Odgovori

  • BLIZANAC

    25.6.2023 #4 Author

    Mnogo su komplikovani odnosi Zapada i Kine i teško da se uskoro biti bolji

    Odgovori

  • BAĆA

    25.6.2023 #5 Author

    Nikad da se napreduje….

    Odgovori

  • SUNCICA

    25.6.2023 #6 Author

    Ipak sve zavisi od velikih

    Odgovori

  • Boba321

    25.6.2023 #7 Author

    Trebalo bi da se veliki dogovre, a onda ce manjima biti bolje

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...