Isplata od 1. januara 2023.

Građani će dobiti nazad svoj novac za neiskorišćene vaučere

SrbijaTurizamVesti

14.12.2022 08:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Građani će dobiti nazad svoj novac za neiskorišćene vaučere Građani će dobiti nazad svoj novac za neiskorišćene vaučere
Građani koji nisu iskoristili svoje zamenske vaučere, dobijene na ime turističkih putovanja na koja zbog pandemije korona virusa nikada nisu otišli, od 1. januara... Građani će dobiti nazad svoj novac za neiskorišćene vaučere

Građani koji nisu iskoristili svoje zamenske vaučere, dobijene na ime turističkih putovanja na koja zbog pandemije korona virusa nikada nisu otišli, od 1. januara 2023. godine dobijaju svoj novac nazad.

Ukupno 6,5 miliona evra građanima treba da bude vraćeno najkasnije do 1. februara, što je i predviđeno uredbom.

Iako je reč o značajnom iznosu, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (YUTA) Aleksandar Seničić kaže da je to tek deseti deo ukupne vrednosti ovih vaučera i da je ostatak – realizovan kroz putovanja.

„Putnici koji nisu iskoristili zamenske vaučere trebalo bi da se jave svojim agencijama i ostave podatke o svom računu u banci, pošto će se novac tako i uplaćivati – sa računa na račun“, kaže Seničić, prenosi N1.

U slučaju da neka agencija nema novca za isplatu, vaučeri će se, navodi, isplatiti – iz osiguranja.

Direktor YUTA podseća da je uredbom predviđeno da zamenski vaučeri mogu da se iskoriste do 31. decembra ove godine.

„Agencije svakako ovim putnicima mogu da ponude dogovor i omoguće im da i sledeće godine iskoriste ovaj zamenski vaučer nudeći im dodatnu vrednost, na primer uvećanje od 20 odsto. Pa tako neko ko ima zamenski vaučer na 500 evra može, u dogovoru sa agencijom, da potpiše ugovor o aranžmanu na 600 evra koji može da koristi bilo kada sledeće godine“, objašnjava Seničić.

Ali, to svakako, ističe – nije obaveza.

“To je dogovor između putnika i agencije”, pojašnjava on.

Kofer i pasoš
Foto: Pixabay.com

Kada je reč o građanima koji žele svoj novac nazad, uplaćen još tokom 2020. godine, Seničić preporučuje da oni svakako treba da se jave svojoj agenciji i da je obaveste da žele isplatu novca po osnovu zamenskog vaučera.

“Isplata će ići sa računa na račun. Moguće je da agencije te podatke već imaju, ali građani svakako treba da se jave”, pojašnjava on.

Reč je o 6,5 miliona evra – tolika je vrednost neiskorišćenih zamenskih vaučera.

“Nekome se taj iznos može učiniti značajan, ali ako znamo da je vrednost aražmana obuhvaćenih zamenskim vaučerima bila 70 miliona evra, to znači da je 90 odsto iskorišćeno. Ostalo je još oko 10 odsto da se realizuje”, ističe Seničić.

Aleksandar Seničić smatra da se može dogoditi da pojedine agencije neće imati sredstava da isplate vlasnike zamenskih vaučera.

“U tom slučaju aktiviraće se polise osiguranja, i ovi putnici će biti isplaćeni”, precizirao je Aleksandar Seničić.

  • TATJANA

    15.12.2022 #1 Author

    Bas lepo da sad vraćaju pare, Moralo se dosta cekati

    Odgovori

  • Coka13

    16.12.2022 #3 Author

    O ovome se govori kao da tim ljudima neko nešto poklanja. To je njihov novac na koji čekaju već 3 godine, sramno je i pričati o tome, trebalo je biti odmah vraćeno.

    Odgovori

  • NINICA

    25.2.2023 #4 Author

    Korektno sa njihove strane što vraćaju novac.

    Odgovori

  • LEBRON

    15.10.2023 #5 Author

    Stvarno dobra ideja

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...