za poslovanje kompanija važno uklanjanje prepreka

Čadež: Otvoreni Balkan i KIF guraju region napred

BiznisInfrastrukturaRegionSrbijaU fokusuVesti

22.7.2022 08:55 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Čadež: Otvoreni Balkan i KIF guraju region napred Čadež: Otvoreni Balkan i KIF guraju region napred
Predsednik Privredne koromre Srbije (PKS) Marko Čadež je, obilazeći kompaniju Kostal Makedonija u Ohridu, rekao da su regionalne inicijative kao što su Otvoreni Balkan... Čadež: Otvoreni Balkan i KIF guraju region napred

Predsednik Privredne koromre Srbije (PKS) Marko Čadež je, obilazeći kompaniju Kostal Makedonija u Ohridu, rekao da su regionalne inicijative kao što su Otvoreni Balkan i Komorski investicioni forum (KIF ZB6) najbolji način za jačanje ekonomske saradnje i rast zapadnobalkanskih ekonomija, poboljšanje poslovne klime, privlačenje stranih investicija i povećanje zaposlenosti, ali i efikasan odgovor na velike izazove sa kojima se suočava globalna privreda.

„Upravo je ova kompanija, njeni proizvodi – visokokompleksni električni delovi za autoindustriju u celom svetu i dobavljači iz celog regiona, najbolja potvrda šta znači regionalna ekonomska saradnja“, rekao je Čadež, saopštila je PKS, prenela je agencija Beta.

On je istakao da je važno uklanjanje svih prepreka između ekonomija u regionu, jer tada kompanije mogu mnogo više da rade, proizvode i zapošljavaju više ljudi.

„To je ono što čini suštinu ekonomske saradnje na Zapadnom Balkanu. Da li se ona zvala Otvoreni Balkan ili drugačije nama iz privrede nije bitno. Za nas su ekonomske inicijative vezane za ceo region, za svih šest ekonomija i važno je da to političari prepoznaju. Vidimo da je kroz inicijativu Otvoreni Balkan mnogo toga već urađeno kada su u pitanju bolja komunikacija, logistika i prelaz preko granica“, naveo je Čadež.

On je podsetio da u kompaniji Kostal Makedonija radi 160 inženjera, da traže nove visokokvalifikovane kadrove, dok bi međusobno priznavanje kvalifikacija i jedinstvena zajednička radna dozvola u regionu koja se realizuje kroz Otvoreni Balkan, omogućila zapošljavanje novih inženjera.

Predsednik Privredne komore Severne Makedonije (PKSM) Branko Azeski rekao je da je politička podrška na najvišem nivou važna za ekonomske integracije na Zapadnom Balkanu i dodao da KIF podržava EU kroz različite projekte i programe podrške.

Direktor kompanije Kostal Makedonija Viktor Mizo rekao je da firma zapošljava 960 radnika, a da su glavni proizvodi ove kompanije mehatronički moduli, automatski menjači, elektronske kontrolne jedinice, prekidači i interni punjači za električne automobile.

On je istakao da se ovi proizvodi izvoze na tržište EU, Velike Britanije, SAD, Meksika i Kine, prenosi agencija Beta.

Ukupna vrednost izvoza kompanije Kostal Makedonija u 2021. godini premašila je 75 miliona evra, a ostvaren je kroz proizvodnju auto delova za najpoznatije brendove automobilske industrije – Porsche, Audi, Volkswagen, BMW, Mercedes, Jaguar, Land Rover, Tesla, Seat, Škoda.

U okviru kompanije održana je i sednica Upravnog odbora Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana (KIF ZB 6) na kojoj su razmatrane teme usmerene na jačanje regionalne saradnje.

Ova regionalna komora okuplja šest privrednih komora Zapadnog Balkana i predstavlja oko 350.000 kompanija, uglavnom malih i srednjih preduzeća, sa ciljem da obezbedi zajednički glas poslovnoj zajednici, ojača i unapredi kontakte među privrednicima, promovišući region kao jednu investicionu destinaciju.

 • Dragana

  22.7.2022 #1 Author

  Treba se organizovati

  Odgovori

 • GOCA BG

  22.7.2022 #2 Author

  U sadasnjem poslovanju savladavanje prepreka je kljucno da bi se ostvarili rezultati…

  Odgovori

 • TATJANA

  22.7.2022 #3 Author

  Otvoreni Balkan je pravi potez

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.