Prošle godine ukupna spoljnotrgovinska robna razmena povećana za 115 odsto

Srbija i Iran mogu da budu čvršće ekonomski povezani

ManifestacijePoslovanjePreduzetnikSrbijaSvetU fokusuVesti

12.7.2022 08:36 Autor: Redakcija Biznis.rs 11

Srbija i Iran mogu da budu čvršće ekonomski povezani Srbija i Iran mogu da budu čvršće ekonomski povezani
Privrede Srbije i Irana mogu uspešno da sarađuju i ekonomske veze podignu na znatno veći nivo u skoro svim oblastima, počev od industrije hrane,... Srbija i Iran mogu da budu čvršće ekonomski povezani

Privrede Srbije i Irana mogu uspešno da sarađuju i ekonomske veze podignu na znatno veći nivo u skoro svim oblastima, počev od industrije hrane, preko energetike, turizma i zdravstva do telekomunikacija i najsavremenijih tehnologija, istaknuto je na Poslovnom forumu koji je ponedeljak u Privrednoj komori Srbije (PKS) okupio više od 80 srpskih i iranskih privrednika i predstavnika poslovnih asocijacija.

Predstavnici privreda i vlada dveju država saglasni su da odlični politički odnosi daju zeleno svetlo boljoj privrednoj saradnji, koja zaostaje za realnim mogućnostima, kao i zajedničkim poslovima kompanija, a ključnu ulogu u jačanju ekonomskih odnosa, između ostalog, imaju i privredne komore koje su otvorene za konkretne predloge i inicijative biznisa, saopštila je Privredna komora Srbije.

„Naša privreda je otvorena za nove poslove sa iranskim partnerima, dobri politički odnosi i pozitivna iskustva u poslovanju snažan su impuls novoj stranici naše ekonomske saradnje“, istakao je Mihailo Vesović, direktor Sektora za strateške analize i internacionalizaciju PKS.

On je naglasio da veliki broj srpskih privrednika koji već posluje sa Iranom želi da poboljša i nađe nove kanale komunikacije i rada, što će umnogome doprineti ekonomskom razvoju obe zemlje, posebno u aktuelnim kriznim vremenima.

„Simbolika ovog susreta je u tome da postoje načini da se saradnja Srbije i Irana ojača, jer živimo u specifičnom vremenu gde ekonomija mora da odgovori na izazove koji nisu uobičajeni“, kazao je Vesović.

Veliki broj učesnika poslovnog foruma znak je odlučnosti dveju zemalja da međusobno više sarađuju i iskoriste raspoložive kapacitete i potencijale, ocenjuje direktor Organizacije za promociju trgovine Irana, Alireza Pejman-Pak.

On je naveo da su ekonomije Zapadnog Balkana i Bliskog istoka veoma živahne i da bi bilo dobro da udruže snage kako bi se pojačala stabilnost zemalja ovih regija. Istakao je da njegova zemlja, iako pod sankcijama, ostvaruje značajne rezultate u spoljnotrgovinskoj saradnji i da spoljna trgovinska razmena Irana iznosi oko 120 milijardi dolara.

Stevan Nikčević, državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija najavio je da će nakon formiranja Vlade Srbije biti i imenovan koopredsedavajući Mešovitog komiteta za ekononmsku saradnju Srbije i Irana i da će naredni sastanak biti održan u Teheranu.

Hosein Selahvarzi, potpredsednik Privredne komore Irana, rekao je da su glavni izazovi u saradnji platni promet, carinske procedure i nepostajanje sveobuhvatne baze informacija i da treba intenzivno raditi na njihovom prevazilaženju.

U okviru foruma održane su prezentacije ekonomskih i investicionih potencijala Srbije i Irana, kao i bilateralni sastanci privrednika.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku prošle godine ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Srbije sa Iranom iznosila je 50,8 miliona dolara, što je povećanje od 115,2 odsto u 2020. godinu.

Pored nafte Iran ima i druge privredne potencijale

Iransku privredu karakteriše značajan naftni sektor, u manjem obimu razvijen poljoprivredni sektor i sektor usluga. Što se tiče proizvodnog sektora, najznačajnija je automobilska, građevinska, tekstilna industrija i IT sektor.

Iran je druga zemlja na svetu po rezervama prirodnog gasa i među prve četiri sa najviše naftnih rezervi. Posle nafte i naftnih derivata, koji čine oko 80 izvoza, automobilska industrija predstavlja takođe važan segment u privredi. Ova zemlja sa oko 80 miliona stanovnika značajan je izvoznik hemijskih i petrohemijske proizvoda, voća, tepiha. Prvi je na svetu u proizvodnji šafrana i pistaća, drugi u proizvodnji urmi. Peti je svetski proizvođač cementa, osmi rude gvožđa.

Među deset zemalja je u svetu sa najvećim mineralnim resursima. U Iranu je aktivno oko 6.000 rudnika, zemlja poseduje najveće rezerve cinka na svetu, a na drugom je mestu po proizvodnji bakra i ima značajne rezerve gvožđa, olova, hroma, magnezijuma, uglja i zlata.

Iran je zemlja koja dosta ulaže u obrazovanje i nauku, kao i u razvoj najnovijih tehnologija. Ova zemlja zauzima dvanaesto mesto u nanotehnologiji, jedna je od deset zemalja koja se ističe u proizvodnji matičnih (stem) ćelija. Iranski naučnici su 2009. izveli prvo kloniranje životinje na Institutu Rojan u Isfahanu. Iran je, isto tako, i deseta kosmička sila na svetu.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...