preko razmene znanja do izgradnje zajedničke fabrike

Eliksir grupa dogovorila saradnju sa egipatskom kompanijom za eksploataciju rude fosfata

AgrobiznisBiznisFirme u fokusuPoslovanjeSrbijaSvetVesti

19.7.2022 14:14 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Eliksir grupa dogovorila saradnju sa egipatskom kompanijom za eksploataciju rude fosfata Eliksir grupa dogovorila saradnju sa egipatskom kompanijom za eksploataciju rude fosfata
Domaća kompanija Eliksir grupa dogovorila je saradnju sa vodećom egipatskom kompanijom za eksploataciju i istraživanje rude fosfata Misr Phosphate Company (MPCO), koja podrazumeva zajedničke aktivnosti počev od... Eliksir grupa dogovorila saradnju sa egipatskom kompanijom za eksploataciju rude fosfata

Domaća kompanija Eliksir grupa dogovorila je saradnju sa vodećom egipatskom kompanijom za eksploataciju i istraživanje rude fosfata Misr Phosphate Company (MPCO), koja podrazumeva zajedničke aktivnosti počev od eksploatacije novih rudnih polja u oblasti Crvenog mora, preko razmene znanja i tehnologija do izgradnje zajedničke fabrike u Egiptu.

To je potvrđeno potpisivanjem Memoranduma o saradnji dve kompanije u Eliksir grupi u Novom Sadu, navodi se u saopštenju Privredne komore Srbije (PKS).

„Na sastanku sa egipatskim partnerima dogovorili smo više džoint venčera (joint venture). Naši instituti radiće obogaćivanje i prečišćavanje fosforne stene, jer imaju bogato iskustvo u tome, kako bi se podigao kvalitet egipatskog fosfata“, rekao je vlasnik Eliksir grupe Stanko Popović.

On je dodao da će raditi i studiju izvodljivosti za izgradnju zajedničke fabrike fosforne kiseline u Egiptu po Eliksirovoj tehnologiji.

Čvršće povezivanje Eliksira sa egipatskom nacionalnom rudarskom kompanijom, prema njegovim rečima, dugoročno bi obezbedilo stabilno snabdevanje domaćeg tržišta i poljoprivrednika.

„Mi smo našim egipatskim prijateljima predstavili naš know-how, oni su zadovoljni dokle je Eliksir stigao u znanju i tehnologijama i žele to znanje da primene kod njih, jer naša kompanija izvozi svoje proizvode u 85 zemalja sveta i ima fabrike fosforne kiseline“, istakao je Popović.

On je iskazao zahvalnost Privrednoj komori Srbije (PKS) i njenom predsedniku Marku Čadežu jer su, kako je naglasio, uz njihovu pomoć uspeli da se povežu sa kompanijom MPCO, koja ima pravo na eksploataciju 70 odsto ukupnih rezervi nalazišta rude fosfata u Egiptu.

„Posao koji je kompanija Eliksir dogovorila  sa egipatskim partnerom, i to samo četiri meseca posle prve posete Egiptu u organizaciji PKS, najbolji je dokaz da ogromni potencijali saradnje privreda Srbije i Egipta, osim u oblasti povećanja trgovinske razmene, postoje i u sferi investicija i zajedničkih ulaganja, kako ovde tako i na egipatskom tržištu“, rekao je predsednik PKS Marko Čadež.

Prema njegovim rečima, to je potvrda da Srbija ima kompanije, kao što je Eliksir, sposobne ne samo da  investiraju van granica svoje zemlje, već i da kroz zajedničke projekte, prenesu partnerima u inostranstvu znanje i najsavremenije tehnologije.

„Osim u uspostavljanju kontakata i umrežavanju naših poslovnih zajednica, na podršku PKS, srpske i egipatske firme moći će da računaju u svim fazama realizacije dogovorenih projekata“, rekao je Čadež, navodi se u saopštenju PKS.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...