Menjaju se odnosi važnih trgovinskih partnera

Za kompanije u EU odvajanje od Kine nije opcija

EUVesti

12.10.2022 09:01 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Za kompanije u EU odvajanje od Kine nije opcija Za kompanije u EU odvajanje od Kine nije opcija
Odvajanje od Kine nije opcija za kompanije u Evropskoj uniji, izjavio je u utorak evropski komesar za trgovinu Valdis Dombrovskis na inženjerskoj konferenciji u... Za kompanije u EU odvajanje od Kine nije opcija

Odvajanje od Kine nije opcija za kompanije u Evropskoj uniji, izjavio je u utorak evropski komesar za trgovinu Valdis Dombrovskis na inženjerskoj konferenciji u Berlinu, objašnjavajući kako rat u Ukrajini redefiniše važnost trgovinskih partnera 27-članog bloka.

„EU bi trebalo da nastavi da sarađuje sa Kinom pragmatično i bez naivnosti. Našem trgovinskom odnosu je potrebno više ravnoteže i reciprociteta“, rekao je on, pozivajući da se više pažnje usmeri na bolje upravljanje rizikom i diversifikaciju umesto na povlačenje, prenosi Reuters.

Dombrovskis je podvukao da su se, osim Kine, promenili i odnosi EU sa drugim važnim trgovinskim partnerom Sjedinjenim Američkim Državama.

„Transatlantski odnosi su ponovo oživeli”, naveo je on i dodao da postoji „duboka zabrinutost“ u vezi američkog Zakona o smanjenju inflacije i prednostima koje on pruža američkim kompanijama.

Dombrovskis je rekao da subvencije namenjene zelenoj ekonomiji, koje su predviđene ovim aktom diskriminišu automobilsku industriju, obnovljive izvore, kao i proizvođače baterija i energetski intenzivnu industriju EU.

Zakon o klimi, zdravstvu i porezima vredan 430 milijardi dolara potpisan je u avgustu i takođe je podstakao Južnu Koreju da izrazi zabrinutost zbog poreskih kredita za kupovinu električnih vozila.

„Pokrenuću ova pitanja sa svojim američkim kolegama kada otputujem u Vašington“, rekao je on.

Nemački kancelar Olaf Šolc (Olaf Scholz), govoreći na istoj konferenciji, rekao je da će Nemačka o tom aktu razgovarati sa Vašingtonom.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...