Ruska banka pred Sudom pravde EU

Sberbanka traži svoj novac nazad

BankeEURegionSvet

22.11.2022 11:12 Autor: Vladimir Jokanović 3

Sberbanka traži svoj novac nazad Sberbanka traži svoj novac nazad
Ruska Sberbanka osporila je pred Sudom pravde EU odluke Jedinstvenog odbora za rešavanje (SRB), centralnog organa za rešavanje u okviru Bankarske unije EU, u... Sberbanka traži svoj novac nazad

Ruska Sberbanka osporila je pred Sudom pravde EU odluke Jedinstvenog odbora za rešavanje (SRB), centralnog organa za rešavanje u okviru Bankarske unije EU, u vezi sa likvidacijom Sberbank Europe i prodajom jedinica u Hrvatskoj i Sloveniji, navedeno je u dokumentu koji je podnet sudu.

Sberbanka tvrdi da bi sud trebalo da poništi odluku SRB-a o proceni uslova za rešavanje u vezi sa austrijskom Sberbank Europe izdatu 1. marta, kao i izveštaj SRB-a o proceni vrednosti, izdat 27. februara, prenosi SeeNews. Sberbanka, najveći kreditor u Rusiji, takođe traži od suda da naloži SRB-u da snosi troškove postupka u tužbi koju je pokrenula protiv SRB-a 22. avgusta.

Krajem februara Evropska centralna banka (ECB) saopštila je da Sberbank Europe i njene podružnice u bankarskoj uniji u Hrvatskoj i u Sloveniji propadaju ili će verovatno propasti zbog pogoršanja njihove likvidne situacije kao posledica ruske invazije na Ukrajinu pokrenute 24. februara.

„Sberbank Europe i njene podružnice doživele su značajne odlive depozita kao rezultat uticaja geopolitičkih tenzija na reputaciju. To je dovelo do pogoršanja njene pozicije likvidnosti, i nema dostupnih mera sa realnim izgledima da se ova pozicija vrati na nivou grupe i svake njene podružnice unutar bankarske unije“, saopštila je tada ECB.

Foto: Tanjug/AP

Nakon procene, SRB je početkom marta saopštio da je odlučio da sve akcije hrvatske podružnice Sberbank Europe prenese na Hrvatsku poštansku banku, a sve akcije slovenačke podružnice na Novu ljubljansku banku. Austrijsku Sberbank Europe AG odbor je rešio da likvidira, podseća Interfax.

Sberbanka planirala je da ospori ove odluke. „Unajmili smo advokate i pokušaćemo da vratimo novac. Sve banke su imale veliku maržu kapitala i likvidnosti. Prodajom kreditnog portfelja u potpunosti su pokrivene sve obaveze prema štedišama, a novca je ostalo. Ako su kreditni portfelji prodati u bescenje, mi ćemo čvrsto da branimo interese Sberbanke na svim mogućim sudovima. Već smo započeli ovaj proces“, saopštila je ruska banka.

Sberbanka je još u novembru 2021. godine objavila planove za prodaju niza svojih podružnica u centralnoj i istočnoj Evropi srpskoj MK grupi, ali dogovor nikada nije zaključen. U februaru 2022. godine SAD su protiv Sberbanke uvele velike korespodentske sankcije i sankcije za plaćanje preko računa.

Američke vlasti uvele su u aprilu blokirajuće sankcije najvećoj ruskoj banci. Sankcije su predvidele zamrzavanje imovine u SAD, kao i zabranu američkim građanima da obavljaju bilo kakve transakcije sa bankom. Kasnije su se sankcijama pridružile i neke druge zemlje, uključujući članice EU.

  • GOCA BG

    22.11.2022 #1 Author

    I treba,sve im je oduzeto,ako pravda uopste i postoji ovaj spor ce dobiti…

    Odgovori

  • NINICA

    25.2.2023 #2 Author

    Po meni je ova banka dosta loša ..

    Odgovori

  • LEBRON

    15.10.2023 #3 Author

    Da li je moguce?

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...