Vlada u Berlinu odobrila subvencije za tehnološkog giganta

Intel ulaže 30 milijardi evra u proizvodnju čipova u Nemačkoj

Hi-techInvesticijeSvet

20.6.2023 08:50 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Intel ulaže 30 milijardi evra u proizvodnju čipova u Nemačkoj Intel ulaže 30 milijardi evra u proizvodnju čipova u Nemačkoj
Američki tehnološki gigant Intel najavio je da će uložiti više od 30 milijardi evra u proizvodnju čipova u Nemačkoj, a sporazum sa vladom u... Intel ulaže 30 milijardi evra u proizvodnju čipova u Nemačkoj

Američki tehnološki gigant Intel najavio je da će uložiti više od 30 milijardi evra u proizvodnju čipova u Nemačkoj, a sporazum sa vladom u Berlinu uključuje 10 milijardi evra državnih subvencija, piše SEEbiz.

Pre samo nedelju dana, nemački ministar finansija Kristijan Lindner (Christian Lindner) odbacio je zahtev američkog tehnološkog giganta da poveća subvencije za svoju fabriku čipova, navodeći kao razlog budžetska ograničenja.

Vlada je obezbedila 6,8 milijardi evra državne podrške za novu fabriku Intela, ali kompanija traži da se taj iznos poveća na oko 10 milijardi evra zbog većih troškova energije i izgradnje.

Nemački ministar ekonomije Robert Habek (Robert Habeck) rekao je početkom meseca da je traženi iznos visok, ali je i naglasio da žele Intel u Nemačkoj. Intel je među „velikim igračima“, a proizvodnja poluprovodnika je veoma važna, rekao je tada ministar Habek.

Generalni direktor Intela Pat Gelsinger zahvalio je u ponedeljak nemačkoj vladi i saveznoj državi Saksoniji-Anhalt, gde planiraju da izgrade proizvodni pogon, što su „stvorili uslove za realizaciju vizije dinamične, održive i moderne industrije poluprovodnika u Nemačkoj i EU“.

Intel je prvobitno želeo da uloži 17 milijardi evra u fabriku u Magdeburgu, a taj iznos je sada skoro udvostručen.

Prvi proizvodni pogon trebalo bi da počne da radi četiri do pet godina nakon što Evropska komisija odobri paket subvencija, saopštio je Intel.

Vlada u Berlinu troši milijarde evra da privuče tehnološke kompanije i olakša probleme u snabdevanju i zavisnost od čipova iz Južne Koreje i Tajvana.

„Današnji sporazum je važan korak za razvoj Nemačke u tehnološki sofisticiranoj proizvodnji i za našu otpornost“, rekao je kancelar Olaf Šolc (Olaf Scholz).

Pod Gelsingerovim vođstvom, Intel je uložio milijarde u izgradnju fabrika na tri kontinenta kako bi obnovio svoju dominantnu poziciju u proizvodnji čipova i uspešnije se takmičio sa kompanijama kao što su AMD, Nvidia i Samsung.

Sporazum sa Nemačkom biće treća velika investicija Intela za četiri dana, posle najavljenih 4,6 milijardi evra za fabriku čipova u Poljskoj i 25 milijardi investicija u Izraelu.

Kompanija je prošle godine najavila da će izgraditi kompleks za proizvodnju čipova u Magdeburgu u Nemačkoj, kao deo investicije od 88 milijardi dolara u Evropi, koja uključuje proširenje fabrike u Irskoj, fabriku za pakovanje i sklapanje u Italiji i istraživački centar u Francuskoj.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.