Najveća međunarodna investicija u Izraelu

Intel ulaže 25 milijardi dolara u novu fabriku

InvesticijeSvet

19.6.2023 09:11 Autor: Vladimir Jokanović 0

Intel ulaže 25 milijardi dolara u novu fabriku Intel ulaže 25 milijardi dolara u novu fabriku
Američki proizvođač čipova Intel Corp. uložiće 25 milijardi dolara u izgradnju nove fabrike u Izraelu, izjavio je u nedelju tamošnji premijer Benjamin Netanjahu, koji... Intel ulaže 25 milijardi dolara u novu fabriku

Američki proizvođač čipova Intel Corp. uložiće 25 milijardi dolara u izgradnju nove fabrike u Izraelu, izjavio je u nedelju tamošnji premijer Benjamin Netanjahu, koji je ocenio da je reč o najvećoj međunarodnoj investiciji u zemlji.

Fabrika u Kirijat Gatu trebalo bi da bude otvorena 2027. godine i da radi najmanje do 2035. godine, kao i da zaposli na hiljade ljudi, saopštilo je izraelsko ministarstvo finansija, prenosi Investing.

Intel će platiti poresku stopu od 7,5 odsto, umesto sadašnjih pet odsto, navelo je ministarstvo.

Tokom skoro pet decenija poslovanja u Izraelu Intel je izrastao u najvećeg privatnog poslodavca i izvoznika u zemlji i lidera lokalne elektronske i informacione industrije, navedeno je na veb portalu kompanije.

Intel je 2017. godine za 15 milijardi dolara kupio kompaniju Mobileye Global Inc sa sedištem u Izraelu, koja razvija i primenjuje napredne sisteme za pomoć vozačima. Intel je saopštio da su njegove operacije u Izraelu „igrale ključnu ulogu“ u globalnom uspehu kompanije.

Najavljujući novu investiciju Intela izraelski premijer je ocenio da je reč o „ogromnom dostignuću za izraelsku ekonomiju“, kao i da je reč o najvećoj investiciji ikada neke međunarodne kompanije u ovoj zemlji. Kompanija Intel je saopštila da ceni kontinuiranu podršku izraelske vlade.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...