Američki gigant ne može da prestigne tajvanskog partnera do polovine decenije

Intel gubi trku sa konkurentima

Hi-techLifestyleSvetVesti

23.7.2021 10:25 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Intel gubi trku sa konkurentima Intel gubi trku sa konkurentima
Gigant u proizvodnji čipova Intel nastavlja da ima koristi od povećane tražnje za računarima u vremenu pandemije korona virusa. Samo u proteklom kvartalu, Intel... Intel gubi trku sa konkurentima


Gigant u proizvodnji čipova Intel nastavlja da ima koristi od povećane tražnje za računarima u vremenu pandemije korona virusa. Samo u proteklom kvartalu, Intel je prodao 40 odsto više procesora za notebook nego godinu dana pre. Međutim, kako je, u isto vreme, opala aktivnost data centara, nema ni poboljšanja poslovnih rezultata.

Konsolidovana prodaja ostala je praktično nepromenjena i iznosi 19,6 milijardi dolara. Ostvaren je čak i simboličan, ali ipak gubitak od 0,8 odsto, na 5,06 milijardi dolara.

Prihodi odeljenja za računare u Grupi porasli su, s obzirom na niže prosečne cene prodatih čipova, za 6,4 odsto, na 10,1 milijardu dolara. Vrednost je znatno manja od broja prodatih jedinica.

Prihodi od poslovanja sa data centrima pali su u prethodnoj godini za 9,3 odsto, na 6,45 milijardi dolara. Intel je, u ovom segmentu, u prethodnom periodu imao i veću konkurenciju, tako da je nedavno naglo povećana tražnja za serverima delimično zasićena.

Mnogo bolje od Intela prošli su njegovi konkurenti. Prodaja rivalske Nvidie, u prvom kvartalu nove fiskalne godine, koja se završila 2. maja, porasla je 84 odsto na godišnjem nivou, na 5,7 milijardi dolara. Tako se dobit najmoćnijeg svetskog dobavljača čipova više nego udvostručila.

TCMC beleži skok prihoda za petinu, na 13,3 milijarde dolara. Intelov američki konkurent Texas Instruments, takođe, beleži rast prodaje od 41 odsto u drugom kvartalu.

Prema procenama industrijskog udruženja World Semiconductor Trade Statistics (WCTC) industrija čipova bi ovu godinu mogla da završi sa rastom od oko 20 odsto.

Intel počinje da gubi trku. Nedavno je ova Grupa objavila da nova generacija serverskih čipova sa kodnim imenom „Sapphire Rapids“ kasni. Umesto krajem ove godine, na tržištu će se pojaviti početkom 2022. godine. Prethodno, Intel je saopštio i da će se prelazak na savremenije  tehnologije dogoditi možda tek 2023. godine, dok TCMC već pojačava proizvodnju na tri nanometara i najavljuje serijsku proizvodnju već naredne godine.

S druge strane, Intel ulaže u dve nove fabrike čipova, u američkoj saveznoj državi Arizona, gde će proizvoditi poluprovodnike od 2024. godine. To bi trebalo da obezbedi godišnji prihod od oko 20 milijardi dolara. Proširuje i pogone u Novom Meksiku za 3,5 milijarde.

I pored dosta planova, ne previše dobri rezultati uticali su da prethodnih dana cena akcija Intela padne za tri odsto, na 54 dolara.

Stručnjaci procenjuju da Intel, i pored svih najava velikih planova, neće moći da priđe tajvanskom konkurentu do sredine decenije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...