investicija vredna 4,6 milijardi evra

Intel otvara fabriku mikročipova u Poljskoj

BiznisEUSvet

17.6.2023 10:36 Autor: Redakcija Biznis.rs 9

Intel otvara fabriku mikročipova u Poljskoj Intel otvara fabriku mikročipova u Poljskoj
Proizvođač mikročipova Intel najavio je da će u Poljskoj otvoriti novo postrojenje vredno 4,6 milijardi evra kako bi povećao kapacitete kompanije u Evropi. Američka... Intel otvara fabriku mikročipova u Poljskoj

Proizvođač mikročipova Intel najavio je da će u Poljskoj otvoriti novo postrojenje vredno 4,6 milijardi evra kako bi povećao kapacitete kompanije u Evropi.

Američka kompanija odabrala je lokaciju u blizini grada Vroclava na jugozapadu Poljske, a fabrika bi trebalo da počne sa radom 2027. godine, prenosi SEEbiz.

Kompanija je prošle godine objavila kako je Poljska među zemljama koje će imati korist od investicionog plana koji je procenjen na 33 milijarde evra, a kroz koji su planirana ulaganja u postrojenja u Nemačkoj, Irskoj, Italiji, Španiji i Francuskoj.

„Fabrika u Vroclavu, za koju se očekuje da će otvoriti 2.000 radnih mesta, blisko će sarađivati sa Intelovom fabrikom za proizvodnju najsavremenijih mikročipova u Magdeburgu u Nemačkoj“, piše Politico.

Dok će radnici u Intelovim fabrikama u Nemačkoj i Irskoj proizvoditi tzv. vafere odnosno pločice koje služe kao osnova za mikročipove. Prema planu, nova fabrika u Poljskoj radit će na rezanju vafera na pojedinačne čipove te će ih testirati pre nego što oni postanu dostupni korisnicima.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...