Države destinacije ponudile znatna podsticajna sredstva

Intel ulaže 88 milijardi dolara u fabrike čipova u Evropi

EUNovacSvetU fokusuVesti

17.3.2022 09:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Intel ulaže 88 milijardi dolara u fabrike čipova u Evropi Intel ulaže 88 milijardi dolara u fabrike čipova u Evropi
Američki tehnološki div Intel najavio je da će u Nemačkoj izgraditi veliki kompleks za proizvodnju čipova, što je ujedno prva faza planiranih ulaganja koja... Intel ulaže 88 milijardi dolara u fabrike čipova u Evropi

Američki tehnološki div Intel najavio je da će u Nemačkoj izgraditi veliki kompleks za proizvodnju čipova, što je ujedno prva faza planiranih ulaganja koja bi u narendih 10 godina trebalo da dostignu 88 milijardi dolara.

Prva faza predviđa 33 milijarde evra ulaganja, uključujući 17 milijardi evra za pogone u Nemačkoj, koji bi trebalo da podmire rastuću potražnju za čipovima za kompjutere, automobile, pametne telefone i druge uređaje i dugoročno smanje zavisnost Evrope od azijskih dobavljača.

Gradnja dve fabrike u nemačkom Magdeburgu otvoriće 7.000 radnih mesta u građevini, 3.000 stalnih radnih mesta za vlastite potrebe i još desetine hiljada radnih mesta kod dobavljača i partnera, navodi se u izveštaju, prenosi Reuters.

Dodatnih 12 milijardi evra uložiće u pogone u Irskoj, čime će ukupna Intelova ulaganja u tu članicu Evropske unije (EU) premašiti 30 milijardi evra.

Intel pregovara i sa Italijom, o potencijalnom ulaganju do 4,5 milijardi evra u inženjerski centar za podršku u proizvodnji čipova koji planiraju da otvore između 2025. i 2027. godine.

U Francuskoj Intel planira da izgradi svoje novo evropsko istraživačko središte, u sklopu kojeg će otvoriti 1.000 novih visokotehnoloških radnih mesta.

Izbor je pao na te lokacije nakon što su neke vlade u EU, uključujući italijansku, ponudile američkom divu velike podsticaje kako bi privukle njegova ulaganja, ističe Reuters, a prenosi Seebiz.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...