Nestašica dovela do zastoja u drugim industrijama

Tajvan zainteresovan za saradnju sa istočnoevropskim zemljama na proizvodnji čipova

BiznisEUSvetU fokusuVesti

25.11.2021 08:32 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Tajvan zainteresovan za saradnju sa istočnoevropskim zemljama na proizvodnji čipova Tajvan zainteresovan za saradnju sa istočnoevropskim zemljama na proizvodnji čipova
Tajvan razmatra saradnju sa Slovačkom, Češkom i Litvanijom na polju poluprovodnika. Ova vest će verovatno naići na naklonost Brisela koji je neformalno predlagao tajvanskim... Tajvan zainteresovan za saradnju sa istočnoevropskim zemljama na proizvodnji čipova

Tajvan razmatra saradnju sa Slovačkom, Češkom i Litvanijom na polju poluprovodnika. Ova vest će verovatno naići na naklonost Brisela koji je neformalno predlagao tajvanskim kompanijama za poluprovodnike da započnu proizvodnju u bloku evropskih zemalja.

Tajvanska kompanija Taiwan Semiconductor Manufacturing Co Ltd (TSMC) postala je glavni centar napora da se reši nestašica čipova zbog koje je došlo do zatvaranja pogona fabrika automobila širom sveta, ali i do problema u tehnološkoj industriji.

Kompanija TMSC trenutno gradi fabriku za proizvodnju čipova vrednu 12 milijardi dolara u američkoj državi Arizona, ali još uvek nije pokazala naznake da planira da napravi sličan objekat u Evropi, uprkos naporima EU, piše Reuters.

Vođa Tajvanskog saveta za razvoj Kung Ming Šin (Kung Ming-hsin) saopštio je novinarima posle prošlomesečne posete Slovačkoj, Češkoj i Litvaniji da su sve tri zemlje pomenule da žele da rade na čipovima sa Tajvanom.

Tajvan će osnovati radne grupe sa tri zemlje kako bi se razradile ideje oko saradnje na čipovima, koja će uključivati i stipendije za obuke radnika, piše Reuters.

„Čitav lanac snabdevanja poluprovodnicima je ogroman. Mnoge zemlje mogu igrati različite uloge“, rekao je on.

Tajvan je želeo da izrazi svoju zahvalnost trima zemljama na njihovim donacijama vakcina protiv korona virusa, kao i na podršci Litvanije i Češke jer se suočava sa svim većim političkim pritiskom Kine.

Podsetimo, Evropska komisija (EK) je predložila zakone za povećanje proizvodnje čipova i zalagala se za učešće Tajvana.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...