Vrednost projekta 40 miliona evra

Pametna brojila će smanjiti gubitke i omogućiti bolju kontrolu potrošnje struje

Firme u fokusuInfrastrukturaSrbijaU fokusuVesti

16.11.2021 12:02 Autor: Stefan Petrović 0

Pametna brojila će smanjiti gubitke i omogućiti bolju kontrolu potrošnje struje Pametna brojila će smanjiti gubitke i omogućiti bolju kontrolu potrošnje struje
Elektrodistribucija Srbije (EDS) počela je prvu fazu modernizacije mreže za elektrosnabdevanje koja podrazumeva instalaciju pametnih brojila. Prvi na listi među gradovima koji će do... Pametna brojila će smanjiti gubitke i omogućiti bolju kontrolu potrošnje struje

Elektrodistribucija Srbije (EDS) počela je prvu fazu modernizacije mreže za elektrosnabdevanje koja podrazumeva instalaciju pametnih brojila. Prvi na listi među gradovima koji će do 2025. godine, tokom trajanja prve faze, dobiti 205.000 savremenih brojila su Kraljevo, Niš i Čačak. Nakon toga će, tokom druge faze, uslediti ugrađivanje ovih uređaja i u drugim gradovima.

Za realizaciju projekta, čija je vrednost 40 miliona evra, Vlada Srbije je potpisala ugovor sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) koji uključuje i garanciju države da će taj projekat biti urađen. 

Kako za Biznis.rs kažu iz Ministarstva rudarstva i energetike, ovaj projekat podrazumeva nabavku i zamenu klasičnih brojila savremenim elektronskim brojilima koja imaju mogućnost dvosmerne komunikacije, zbog čega i imaju prefiks pametna, kao i nabavku i uspostavljanje sistema (softvera i hardvera) za njihovo očitavanje, upravljanje i prikupljanje podataka.

„Realizacijom projekta i uvođenjem pametnih brojila unaprediće se efikasnost, upravljanje i kontrola nad distributivnim sistemom električne energije, smanjenje operativnih troškova preduzeća, kao i komercijalnih i tehničkih gubitaka u distributivnom sistemu. Gubici u distributivnom sistemu trenutno iznose 220 miliona evra godišnje“, kažu iz ministarstva.

Pored tačnog i brzog očitavanja, kako dodaju, kupcima se ovim brojilima može obezbediti uvid u potrošnju u stvarnom vremenskom periodu isporuke električne energije, što ujedno predstavlja i mehanizam da kupci planiraju svoju potrošnju i racionalnije troše električnu energiju.

Električar
Foto: Pixabay.com

Tokom prve faze realizacije projekta planirano je da se izvrši nabavka i instalacija sistema, kao i pratećeg softvera za domaćinstva, ali i velike potrošače koji dolaze iz industrijskog sektora. Nabavku roba i usluga za realizaciju projekta EDS je u obavezi da realizuje u transparentnom i otvorenom postupku, a prema pravilima finansijera EBRD za nabavke. 

Navedeni postupak podrazumeva potpunu transparentnost i mogućnost svih zainteresovanih ponuđača, kako stranih tako i domaćih, da učestvuju u postupku nabavke dobara i usluga.

„Uslovi tendera još nisu poznati, a priprema tenderske dokumentacije će se obaviti nakon sagledavanja postojećih i budućih potreba razvoja distributivnog sistema električne energije (DSEE) od strane konsultanta i stručnih timova EDS, a sve u skladu sa postojećom zakonskom i tehničkom regulativom Republike Srbije“, kažu iz ministarstva.

Budući da je u predlogu navedeno da će uvođenje pametnih sistema merenja omogućiti i priključenje novih proizvođača električne energije iz obnovljivih izvora (OIE) na distributivnu mrežu, nameće se pitanje da li ova mogućnost može predstavljati i podstrek za izgradnju malih hidroelektrana (MHE).

Prema mišljenju ministarstva, jedan od načina da se zadovolje ekološke i ekonomski opravdane potrebe za energijom je uključivanje novih objekata za proizvodnju električne energije iz obnovljiih izvora. Proizvodne jedinice koje koriste obnovljive izvore relativno malih snaga priključuju se, kako dodaju, na niskonaponsku i srednjenaponsku distributivnu mrežu. Osim obnovljivih izvora, na distributivni sistem se sve više priključuju i toplane za kogeneracionu proizvodnju tople vode i električne energije – CHP na prirodni gas i drugi proizvodni objekti.

„Elektrodistribucija Srbije delatnost distribucije i upravljanja distributivnim sistemom obavlja nezavisno od energetskih subjekata koji obavljaju delatnost proizvodnje električne energije i kao operator distributivnog sistema dužna je da da uslove za priključenje proizvodnih objekata na sistem, utvrđene na principima transparentnosti i nediskriminacije“, zaključuje se u odgovoru.

Inače, druga faza projekta trebalo bi da traje od 2025. do 2027. godine, a njena vrednost je jednaka ceni prve faze.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...