Borba protiv klimatskih promena je važno globalno pitanje

Zelena agenda neophodna za Srbiju

EkologijaU fokusu

1.11.2021 14:59 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Zelena agenda neophodna za Srbiju Zelena agenda neophodna za Srbiju
Prema rečima ministarke energetike Zorane Mihajlović povodom održavanja Konferencije UN o klimatskim promenama u Glazgovu, Zelena agenda je neophodna. Ona predstavlja novi model rasta... Zelena agenda neophodna za Srbiju

Prema rečima ministarke energetike Zorane Mihajlović povodom održavanja Konferencije UN o klimatskim promenama u Glazgovu, Zelena agenda je neophodna. Ona predstavlja novi model rasta i Srbiji će obezbediti dovoljno energenata i zdraviju životnu sredinu, navela je ministarka.

Mihajlović je za Tanjug izjavila da je tema borbe protiv klimatskih promena generacijsko pitanje koje je podjednako značajno za sve zemlje sveta.

„Ovo je ogroman izazov za ceo svet, za svaku državu, bila ona mala ili velika, razvijena ili manje razvijena“, istakla je Mihajlovićeva.

Ministarka je navela da se na konferenciji govorilo najviše o Zelenoj agendi, kao i o energetskoj bezbednosti.

Istakla je da Zelena agenda postavlja pitanje smanjenja emisije ugljen-dioksida i drugih štetnih gasova koji postoje u atmosferi stotinama godina, a istovremeno kako će se novim tehnologijama sadašnji i budući razvoj prilagoditi zdravom i održivom razvoju.

Sve što danas bude urađeno i sve što bude dogovoreno predstavlja jednu novu, održivu i zelenu budućnost za generacije koje dolaze posle nas, rekla je Zorana Mihajlović.

Ona je izjavila da za Srbiju, kao i za ostale zemlje, te teme predstavljaju uvod u značajne promene u oblasti energetike, održive poljoprivrede, održivog građevinarstva, smanjenje emisije u transportu i u energetici.

Istakla je da će Zelena agenda biti prilagođena situaciji u Srbiji, kao i da je cilj da se u svakoj oblasti učini što je više moguće da se država razvija na zdrav način.

Prema podacima koje je navela ministarka, postoji više od 60 milijardi tona godišnje emisija ugljen-dioksida koji se zadržava u atmosferi više od 10.000 godina.

Dodala je da su i emisije metana ogromne i da se u atmosferi zadržavaju desetinama hiljada godina.

Ne budemo li preduzeli nešto, pred nama je potpuno drugačija budućnost, naglasila je Mihajlović u izjavi za Tanjug.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...