Potražnja za zelenom energijom raste

Ambasada Danske novi kupac ZelEPS paketa

EkologijaSrbijaU fokusuVesti

24.9.2021 12:52 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Ambasada Danske novi kupac ZelEPS paketa Ambasada Danske novi kupac ZelEPS paketa
U Elektroprivredi Srbiji u petak je potpisan ugovor o prodaji zelene energije ambasadi Danske u Beogradu, čime se povećao broj kupaca koji od EPS-a... Ambasada Danske novi kupac ZelEPS paketa

U Elektroprivredi Srbiji u petak je potpisan ugovor o prodaji zelene energije ambasadi Danske u Beogradu, čime se povećao broj kupaca koji od EPS-a kupuju ovu vrstu energije.

Ugovor su potpisali izvršni direktor za proizvodnju energije u EPS-u Savo Bezmarević i danska ambasadorka u Beogradu Suzan Šajn (Susan Shine), prenosi Tanjug.

Prema Bezmarevićevim rečima, paket ZelEPS, namenjen komercijalnim kupcima, naišao je na veoma dobar odziv među kupcima. Za dve i po godine, koliko ovaj paket postoji, ugovorena je prodaja zelene energije sa garancijom porekla sa 70 kupaca.

Prodata zelena energija sa garancijom porekla u 2020. bila je deset puta veća nego u 2019. godini, a ove godine nastavlja da raste. Trenutno je ugovorena prodaja oko 650 miliona kilovat-sati. Koliko sve ide u dobrom, zelenom pravcu pokazuje i podatak da smo samo u poslednja tri meseca ugovorili prodaju 150 miliona kilovat-sati više nego u prvoj polovini godine, rekao je Bezmarević.

Prema njegovim rečima, EPS ima 15 hidroelektrana (HE) snage 3.015 megavata, u kojima se godišnje proizvede oko 10,5 milijardi kilovat-sati čiste energije.

Bezmarević napominje da EPS želi i da poveća proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora. Trenutno rade na obnavljanju i modernizaciji EPS-ovih hidroelektrana, koje inače proizvode jednu trećinu struje u Srbiji.

On je naveo je da je već revitalizovano pet od šest agregata u HE Ðerdap 1, a da je u planu da počne i revitalizacija šestog agregata.

Osim toga, plan je da se revitalizuje i Ðerdap 2 i hidroelektranu Bistrica. EPS analizira i izgradnju nove, reverzibilne hidroelektrane Bistrica, snage oko 600 megavata. Ona bi osigurala balansne kapacitete u energetskom sistemu za priključenje dodatnih elektrana koje koriste obnovljivu energiju, naglasio je direktor EPS-a.

Izjavio je da se radi i na projektu izgradnje vetroparka na zatvorenim kopovima i odlagalištima u Kostolcu, snage 66 megavata.

Planira se i podizanje solarnih elektrana, za koje će se koristiti zemljište na starim odlagalištima, obodima kopova i na deponijama pepela. Prva solarna elektrana biće podignuta uz obalu Zaovinskog jezera na Tari, a u pripremi su i elektrane Petka i Srednje kostolačko ostrvo u Kostolcu.

Ambasadorka Danske Suzan Šajn istakla je da je zelena agenda na vrhu danskih prioriteta, a to su usvojili i dansko Ministarstvo spoljnih poslova i misije po svetu, pa prate zelene principe.

Ona je rekla da se i ambasada uključila, te da su uveli komposter, razdvajaju otpad i trude se da koriste što manje plastike. Ambasadorka je napomenula da se sada, u saradnji sa EPS-om, prebacuju i na zelenu energiju. Dodala je i da se nada da će i druge ambasade krenuti tim putem.

JP EPS BEOGRAD

BALKANSKA 13, 11000 Beograd (Stari Grad), Srbija

Poslovni prihodi (EUR):
2.549.655.163,03 (2020)
Broj zaposlenih:
(2020)

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...