Radovi na ruti Niš–Dimitrovgrad-Sofija već od kraja oktobra

Uskoro počinje izgradnja gasnog interkonektora važnog za Srbiju

EUSrbijaVesti

24.9.2021 08:49 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Uskoro počinje izgradnja gasnog interkonektora važnog za Srbiju Uskoro počinje izgradnja gasnog interkonektora važnog za Srbiju
Radovi na izgradnji gasnog interkonektora Niš – Dimitrovgrad – Sofija, koji je jedan od prioritetnih projekata za povezivanje Srbije sa susednim državama, počeće do... Uskoro počinje izgradnja gasnog interkonektora važnog za Srbiju

Radovi na izgradnji gasnog interkonektora Niš – Dimitrovgrad – Sofija, koji je jedan od prioritetnih projekata za povezivanje Srbije sa susednim državama, počeće do kraja oktobra, kazala je u Varšavi ministarka energetike Zorana Mihajlović tokom ministarskog sastanka Partnerstva za transatlanstku i klimatsku saradnju, sa bugarskim kolegom Andrejom Živkovim.

“Ovaj interkonektor je izuzetno važan za nas jer želimo da diverzifikujemo i rute i dobavljače gasom, kako bismo obezbedili dugoročnu stabilnost u snabdevanju ovim energentom ne samo za Srbiju, već za čitav region”, istakla je Mihajlović.

Takođe, postoji prostor da se saradnja proširi i na druge oblasti u energetici, posebno kada su u pitanju projekti u okviru Zelene agende, ocenila je ona i izrazila nadu da će se o tome razgovarati u narednom periodu i da će zajedno raditi na projektima koji se tiču zelene energije.

Živkov je rekao da sve pripreme za početak radova na izgradnji gasne interkonekcije teku po planu, budući da je i za Bugarsku ovo važno pitanje.

“U toku je procedura za izbor izvođača radova, spremili smo sva dokumenta i čekamo odluke nadležnih organa. Veoma je važno da granica između Srbije i Bugarske ne bude prepreka, već da nas ona povezuje ne samo u ovom, već i u drugim projektima”, podvukao je on.

Na sastanku je bilo reči i o zajedničkom energetskom tržištu, kao i o unapređenju odnosa koji su ključni za stabilnost regiona.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...